20. august 2011

Er solopgangen lysere end solnedgangen?

Hej Spørg om Fysik
Vi har i klassen haft en diskussion om farven på solopgang og -nedgang.
Min påstand er, at solopgangen ser lysere ud end solnedgangen, som ofte har en rødlig farve.

Hele klassen siger, jeg er tosset, fordi de påstår, at det er det samme, der foregår. Men er det nøjagtigt det samme?

Kan det ikke betyde noget, at solopgang opleves gennem atmosfæren over uopvarmet jord, mens solnedgangen opleves gennem atmosfæren over opvarmet jord? Eller kan der være andre årsager.

Min egen erfaring er altså, at jeg synes, at solopgange ser lysere ud.

Med venlig hilsen
C

Dette har vi ikke noget klart svar på. Vi kender ikke seriøse forsøg på videnskabeligt at observere fænomenet over længere tidsperioder. Vi har hørt påstanden før bl.a. i TV 2's vejrudsigter.

Solopgang over havet

Solopgang

De forhold der betyder noget, er atmosfærens densitet, som har betydning for brydningsforholdet, dens dispersion (farvespredningsevne). Der er næppe de helt store forskelle på disse ved opgang og nedgang, dog vil temperaturen ofte være højere ved solnedgang (varmen fra dagen) og dermed mindre densitet. Temperaturen er imidlertid stort set døgnuafhængig i bare ½ til 1 km over overfladen, så det er ikke nogen stor effekt. 

Skymængden kan også spille en vis rolle, idet der er optiske fænomener forbundet med små vanddråber eller iskrystaller i luften. Det er nok sådan, at der om sommeren er flere skyer om aftenen end om morgenen, og derved bliver der en statistisk forskel.

Solnedgang

Solnedgang

Vanddamp, støv og øjet der ser

Vanddampindholdet i luften kan også være forskellig og både skyer og vanddampindhold rækker over 10 km ud i atmosfæren under de rette betingelser, så de kan have betydning. Mere vanddamp vil ændre dispersionen og brydningsforhold. Fint støv i luften vil også påvirke situationen, men det er ikke klart, at det ikke er symmetrisk morgen og aften.

Det har sikkert også betydning om man ser op- og nedgang over land eller over hav. Her på vor side af Sjælland (Københavnsområdet) vil opgangen ofte kunne være over hav, nedgangen over land. Den sidste faktor, som vi kan se kan spille ind, er øjets følsomhed, om morgenen kommer man fra mørke (stor følsomhed) til lys, om aftenen fra lys imod mørke (lille følsomhed).

Vi har altså ikke noget klart svar, idet vi ikke har fundet undersøgelser, og der er ikke klare fysiske argumenter, som klart peger på den ene eller den anden mulighed.

Med venlig hilsen
Aksel Walløe Hansen
Malte Olsen