Galaksehobe
Med deres centrale placering i Universets struktur spiller galaksehobe en vigtig rolle i udforskningen af Universet. De er de største enheder, som holdes sammen af tyngdekraften.
De fysiske processer, som dominerer deres dannelse og udvikling, er forholdsvis simple. Derfor kan astronomer lave forsimplede modeller, som ret godt beskriver galaksehobe og deres udvikling. Sådanne modeller beskriver naturligvis ikke alle detaljer ved galaksehobene, men som en første tilnærmelse giver de et rigtigt godt udgangspunkt.
Galaksehobe blev først opdaget ved brug af observationer i synligt lys. I dette bølgelængdeområde ses galaksehobe som ansamlinger af mange galakser (Fig. 1, til højre).
Senere er astronomerne begyndt også at observere galaksehobe i andre bølgelængdeområder for eksempel i røntgen, hvilket har vist, at der også findes store mængder stof uden for galakserne (Fig. 1, til venstre).
Det stof, som ses i billeder optaget ved hjælp af røntgenstråling, er stadig kun en mindre del af stoffet i galaksehoben. Resten er i form af mørkt stof, som vi ikke udsender stråling, og som vi endnu ikke ved, hvad er. Det eneste, vi ved, er, at dets tyngdekraft er nødvendig for at holde sammen på galaksehoben.
De galaksehobe, som findes i Universet i dag, har mange fælles træk. Set i synligt lys domineres galaksehobene af lysstærke, ellipseformede galakser. Alle de klare galakser i hver hob har samme farve, hvilket kan bruges til at genkende, hvor galaksehobene er.
For at finde en galaksehob kan astronomerne således "bare" lede efter områder på himlen, hvor der er en større ansamling af galakser med samme farve.
Ydermere er det sådan, at farven på galakserne er den samme i alle galaksehobene på samme tidspunkt af Universets historie. Det bruger astronomer til at finde alle de største galaksehobe i forskellige tidsepoker. Ved at finde mange galaksehobe kan vi så undersøge, hvordan galaksehobene har udviklet sig gennem tiden.
Dette kan bruges til at forstå både galaksehobenes udvikling og hvilke modeller, der bedst beskriver hele Universets udvikling.
Af lektor Lisbeth Fogh Grove, Niels Bohr Institutet.
Emner
Om Lisbeth Fogh Grove
Lektor Lisbeth Fogh Grove er uddannet på Niels Bohr Institutet og var tilknyttet Danmarks Grundforskningsfonds Center for Kosmologi (DARK) ved Københavns Universitet.