Danmarks første kvantesikrede fibernet-forbindelse oprettet mellem NBI og DTU
Danske forskere er helt i front globalt med teknologi, der kan gøre os usårlige over for cyberangreb. Den 22. november har DTU og Niels Bohr Institutet med succes demonstreret en absolut sikker forbindelse - en videoforbindelse, der ikke kan hackes.
Forskere på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet (KU) har demonstreret en verdensnyhed i form af et enkelt-foton-baseret link til ubrydelig kommunikation.
Dette skete med en live test mellem Niels Bohr Institutet i København og DTU i Lyngby, på Danmarks første kvantekrypterede forbindelse over det eksisterende fibernet.
Teknologien blev demonstreret via et kvantekrypteret videolink af Anders Eldrup, bestyrelsesformand for Innovationsfonden, der befandt sig på DTU, og Natasha Friis Saxberg, Direktør for IT-Branchen, der befandt sig på NBI.
Vi har hermed åbnet for en ny æra, hvor dansk teknologi kan forhindre fjendtlig aflytning af kommunikation.
Teknologien har et stort potentiale til at sikre kritisk infrastruktur verden over, og skaber samtidig store muligheder for dansk erhvervsliv.
Førsteklasses dansk grundforskning i 20 år
Danske forskere er helt i front globalt med teknologi, der kan mindske vores sårbarhed over for cyberangreb.
Kvantekryptering er fundamentet for fremtidens cybersikkerhed, og for at beskytte den digitale kommunikation, som vores samfund bliver mere og mere afhængigt af, anvender vi kryptering.
Den krypteringsteknologi, som vi anvender i dag, kan brydes med en kvantecomputer. Vi har derfor brug for en anden form for kryptering, og her er anvendelse af kvantekryptering oplagt.
Kvantekryptering kan beviseligt modstå alle angreb, fordi ethvert forsøg på aflytning vil blive afsløret, siger Peter Lodahl, der er professor på Niels Bohr Institutet og leder af projektet og grundforskningscentret Hybrid Quantum Networks (Hy-Q).
Om projektet
Kvantekrypterings-linket er udviklet gennem FIRE-Q projektet, støttet af Innovationsfonden, og det omfatter akademiske og industrielle partnere, som nu står klar til at kommercialisere teknologierne.
Teknologien er et resultat af 20 års grundforskning bl.a. støttet af Danmarks Grundforskningsfond gennem centrene Silicon Photonics for Optical Communication (SPOC) og Hybrid Quantum Networks (Hy-Q).
FIRE-Q projektet involverer også danske virksomheder, der på sigt kan udnytte teknologierne kommercielt; Sparrow Quantum, et spin-out fra Niels Bohr Institutet og SiPhotonIC et spin-out fra DTU Electro.
På den lange bane udgør demonstrationen et essentielt skridt på vejen mod et kvanteinternet, hvor kvantecomputere kan kobles sammen og dermed blive endnu mere potente.
Du kan læse DTUs nyhed om begivenheden her.
Kontakt
Peter Lodahl, professor
Email: lodahl@nbi.ku.dk
Telefon: +45 35 32 53 06
Leonardo Midolo, Lektor
Email: midolo@nbi.ku.dk
Mobil: +45 23 23 41 69