Erik Høg

Erik Høg

Lektor emeritus

Min forskning har primært været inden for astrometri, siden jeg var 21-årig studerende i 1953 i København. Astrometri er observation af positioner, bevægelser og afstande til stjerner.

Min vejleder var Peter Naur, der introducerede mig til elektronik og datalogi, som dengang var nye discipliner for astronomer, og dette fik mig til at fokusere på forbedring af astrometri, som er det uundværlige fundament for alle grene af astronomi og astrofysik. Mit videnskabelige arbejde gennem 50 år er beskrevet på Niels Bohr Institutets hjemmeside her: Landmåling på himlen 

I 1960 designede jeg en ny astrometrisk metode med tælling af fotoner, og dette var grundlaget for den første astrometriske satellit Hipparcos, som jeg arbejdede på fra 1975-2000. De astrometriske data fra den anden astrometriske satellit Gaia, der blev opsendt i 2013, har revolutioneret astronomien.

Siden 2013 har jeg arbejdet på en Gaia-efterfølger, der bør opsendes i ca. 2035. For mit arbejde med udviklingen af ​​astrometri blev jeg i 2019 belønnet med prisen for instrumentudvikling fra Astronomische Gesellschaft.

Efter et langt og rigt liv indenfor Astrometrien, er jeg stadig aktiv i en alder af 88, og rejser i dag rundt og holder foredrag, også on-line, for alle, som måtte have interesse i historien bag "Landmåling af Himlen" eller andre astronomiske emner om Universet.

ID: 37832200