27. november 2017

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind på laboratoriebesøg

Ministerbesøg:

I forbindelse med fejringen af åbningen af Kvantecenteret på Københavns Universitet i samarbejde med Microsoft den 6. September 2017, modtog Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind en stående invitation til at komme på besøg på Niels Bohr Institutet af Institutleder Jan W. Thomsen, så han kunne få en lidt dybere indsigt i, hvordan forskningen rent faktisk bliver til i forskningslaboratorierne på instittutet. Den invitation indfriede ministeren den 14. november 2017.

Søren Pind

Inden der skulle snakkes politik på Niels Bohr arbejdsværelse, blev minister Søren Pind foreviget ved Bohrs skrivebord. 

I forbindelse med besøget skrev ministeren på sin Twitter: "Fantastisk besøg på Niels Bohr institutet, afsluttende med posering på Bohrs kontor ved skrivebord og stol. Virkelig spændende - vi har virkelig dygtige fysikere i Danmark”.

Besøget indbefattede en tur ned i iskernefryseren i kælderen på H.C. Ørsted Institutet, hvor Professor Jørgen Peder Steffensen fremviste de iskerner, som forskningscenteret Center for Is og Klima (http://www.isogklima.nbi.ku.dk) har boret på Grønland med det formål at kortlægge og analysere fortidens klimaændringer.

Jørgen Peder Steffensen fremviser iskerne

Professor Jørgen Peder Steffensen fremviser minister Søren Pind og Københavns Universitets rektor Henrik Wegener en iskerne, der er dateret til år 1 før vores tidsregning.

Centeret har stået i spidsen for de internationale boreprojekter GRIP, NGRIP og NEEM, hvor klimaet gennem de seneste 128.000 år, svarende til den seneste istids-mellemistids-cyklus, er blevet detaljeret opmålt. Desuden har de boret iskerner i Antarktis i samarbejde med internationale partnere.

Professor Jørgen Peder Steffensen fremviste iskerner fra forskellige dybder i indlandsisen, mens han fortalte om hvordan de ved at måle på små luftbobler af indespærret luft i isen, undersøger hvordan atmosfærens sammensætning har ændret sig tilbage i tiden.

Ministeren og Rektor Henrik Wegener fik også set den sne, som faldt år 1 før vores tidsregning, hvilket fik rektor til skrive på sin twitter: “Besøg i iskernefryseren, Center for Is og Klima #kbhuni med prof Jørgen Peder Steffensen og @sorenpind med mål for CO2 før krist fødsel.”

Jan Thomsen viser rundt i laboratorium

Charles Marcus gav ministeren en engageret lektion i kvantefysik, der meget interesseret lyttede og stillede spørgsmål til Harvard professoren, der kom til Niels Bohr Institutet i 2012.

Fra iskernefryseren i kælderen på HC Ørsted Institutet gik turen op til 4. sal, hvor Professor Charlie Marcus tog imod i sit laboratorium. Her fik Ministeren og Rektor indblik i, hvordan forskningen omkring en mulig fremtidig kvante-computer foregår i praksis. Det gav anledning til mange uddybende spørgsmål fra begge.