Maarten van de Meent modtager ERC bevilling
Maarten van de Meent, medlem af Strong-gruppen ved Niels Bohr Institutet på KU, er en af de fire hovedforskere i GWSky-projektet, som blev tildelt 12 millioner euro af Det Europæiske Forskningsråd til at undersøge gravitationsbølger.
Eksisterende og fremtidige gravitationsbølge-detektorer vil observere signaler så præcist, at de vil være i stand til at opdage mulige afvigelser fra Einsteins relativitetsteori og partikelfysikkens standardmodel. For at udnytte denne unikke instrumentelle kapacitet fuldt ud, er der behov for grundlæggende fremskridt indenfor den teoretiske beskrivelse af sorte huller, de gravitationsbølger, som de udsender, deres kosmiske miljø og samt at forstå fysikken bag mulige afvigelser fra standardmodellen. Formålet med projektet GWSky er at tilegne sig denne nødvendige teoretiske ramme, og projektet vil undersøge dette felt i løbet af de næste seks år, gennem en bevilling på i alt 12 millioner euro fra Det Europæiske Forskningsråd.
ERC Synergy-bevillingen involverer fire internationale institutioner, Center of Gravity på Niels Bohr Institutet i København, University of California Los Angeles, Max Planck Institute for Gravitational Physics i Potsdam og SISSA (Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati) i Trieste.
Formålet med projektet, der har titlen 'Making Sense of the Unexpected in the Gravitational-Wave Sky' (GWSky), er at bruge gravitationsbølge-målinger fra eksisterende og fremtidige observatorier på Jorden og i rummet som præcisionslaboratorier for grundlæggende fysik, kosmologi og astrofysik. Dette inkluderer de nuværende detektorer fra LIGO-Virgo-KAGRA-samarbejdet, samt de fremtidige jordbaserede observatorier Cosmic Explorer og Einstein Telescope og den rumbaserede LISA-detektor.
"Opgraderinger af de nuværende gravitationsbølge-observatorier og helt nye faciliteter vil revolutionere fysikken og astrofysikken med en strøm af præcisionsdata fra sammensmeltningerne af sorte huller, som vi finder i den kosmiske historie. Men det kan kun realiseres, hvis vi forstår nuancerne i, hvad disse signaler fortæller os", forklarer Maarten van de Meent, en af projektets hovedforskere, der vil undersøge dette forskningsfelt sammen med projektets 3 andre forskere: Enrico Barausse (SISSA), Zvi Bern (University of California, Los Angeles) og Alessandra Buonanno (Max Planck Institute for Gravitational Physics). "Heldigvis har naturen været venlig, og sorte huller er, på trods af deres gådefulde natur, blandt de enkleste makroskopiske objekter i universet. Det betyder, at det at lære deres sprog udelukkende ud fra principper - selvom det er udfordrende - er inden for rækkevidde for teoretiske fysikere som os," fortsætter Maarten van de Meent.
GWSky projektet i København vil blive en del af 'Center of Gravity', et nyt grundforskningscenter på Niels Bohr Institutet, som blev tildelt en Center of Excellence bevilling i sidste måned. Tilsammen vil disse nye finansieringsmuligheder være med til yderligere at konsolidere gravitationsfysikken som et internationalt anerkendt forskningsfelt på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.
Om ERC Synergy bevillinger
Det Europæiske Forskningsråd uddeler Synergy bevillinger til videnskabeligt fremragende forskningsprojekter igennem en kompleks og konkurrencepræget udvælgelsesproces. Tilskuddene tildeles for en periode på seks år og er generelt på op til 10 millioner euro. Der kan ansøges om yderligere finansiering til komplekst udstyr, der er relevant for projektet. Der kan ydes støtte til projekter, der involverer to til fire hovedforskere, kaldet Principal Investigators (PI'er). I denne runde finansierer forskningsrådet 56 projekter ud af 540 evaluerede forskningsprojekter fra alle slags videnskabelige discipliner. Det svarer til en succesrate på 10,4 procent.
GWSky-projektet modtager i alt 11,98 millioner euro, hvoraf 2,86 millioner euro går til Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.
De tre andre institutioner og de forskere, der er involveret i denne ERC Synergy bevilling, er:
- Enrico Barausse, SISSA (Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati), Trieste, Italien. Pressemeddelelse SISSA
- Zvi Bern, University of California, Los Angeles, USA. Pressemeddelelse UCLA
- Alessandra Buonanno, Max Planck Institute for Gravitational Physics (Albert Einstein Institute), Potsdam, Tyskland. Pressemeddelelse Max Planck Institute, AEI
Kontakt
Maarten van de Meent, Adjunkt
Mail: maarten.meent@nbi.ku.dk
Telefon: +45 35 32 87 89