Dataforståelse giver høj stjerne hos oliesheiker
Man behøver ikke være geolog for at få arbejde i oliebranchen. Bare man er god til at gennemskue data, er der masser af jobs blandt borebisser og olieingeniører. Også selv om man har uddannet sig inden for et af naturvidenskabens mange andre felter. Det er konklusionen for Tine Straasø, der har Mærsk Olie som sin første arbejdsplads efter en uddannelse i fysik på Københavns Universitet.
I ørkenstaten Qatar ligger hovedstaden Doha som en fremtidsvision af glas og stål midt i et endeløst hav af sand. På 13. sal i en af midtbys-skyskraberne sidder Tine Straasø fra seks morgen til… Ja til boremaskinen stopper ude i den arabiske golf. Straasøs job er at beregne hvilken retning Mærsk skal bore for at fange olie. Og når boret kører, har Straasø ikke tid til at holde fri.
”Det er fint med mig. Jeg er i Qatar for at lære noget. Og man lærer enormt meget her, fordi der bliver boret 24/7”, fortæller Tine Straasø.
I sådan et kompakt materiale får man ikke meget ud af, bare at bore et hul ned i laget og suge. Man kunne lige så godt forsøge at suge en milkshake ud af en vaskesvamp. I stedet borer man et perforeret rør ned, som olien kan løbe ind i. Jo længere rør, jo mere olie, og Mærsk Olie har perfektioneret en teknik til at bore på langs af olielaget, for at få de længst mulige rør lagt ud.
I Qatar er der imidlertid en særlig udfordring for de horisontale boringer. Det oliebærende lag er tyndt. Ofte så tyndt som et par meter. Og boret er langt. De længste horisontale boringer er oppe omkring de tyve kilometer. Det ville ikke være det store problem, hvis bare lagene lå lige. Men det gør de ikke. Så Straasø og hendes kolleger skal konstant styre borehovedet op og ned, og det eneste de har at styre efter, er data om klippens tæthed, dens gammastråling og dens elektriske modstand. Og de har kun kort tid til at tage deres beslutninger.
Hvis det skal være helt rigtigt er Tine Straasø egentlig i uddannelse. Igen. Hun har godt nok en Ph.d. grad i fysik, men da hun startede hos Mærsk Olie, var det i et såkaldt ”Graduate Programme”. Her skal hun i løbet af to år trænes i geologiens særheder, i forretningsforståelse og ikke mindst i sikkerhed. For olieefterforskning og udvinding er farligt.
”For eksempel planlægger jeg for øjeblikket en boring ind igennem tre lommer med gas. Det indebærer en risiko både for arbejderne ude på platformen, og for det omgivende miljø. Det er enormt vigtigt både for mig og for virksomheden, at vi henter vores olie op på den sikreste og mest miljøvenlige måde”, forsikrer Straasø.
Men sikkerhed og miljøvenlighed er ikke nok. Udvindingsgraden skal også op. Ingen oliefelter giver slip på al den olie der er i undergrunden, men jo mere man får op, jo bedre er forretningen. Derfor er der stadig brug for nye kreative naturvidenskabelige begavelser i oliebranchen. Også selv om verden er ved at stille om til andre energikilder.
”Vi er ikke klimafornægtere, og jeg er da overbevist om, at vi ser et skift til vedvarende energi. Men dels vil omlægningen tage mange år, dels bruger man olie til meget andet end energi, så vi bliver næppe uafhængige af olien før om rigtigt mange år”, spår Straasø.
Opholdet i Qatar er del af et rotationsprogram i løbet af Straasøs træningsprogram i Mærsk Olie. Før Doha var hun i hovekvarteret i København og næste stop er Stavanger i Norge. Men Straasø er begejstret for at få alle sine evner brugt i løbet af en arbejdsdag, og for at kunne tilegne sig nye. Derfor er hendes råd til naturvidenskabsstuderende også ret kontant: ”Gør det. Der er masser at tage fat på.
Se om du kan finde relevante kurser, under dit studium, og så vis at du er blandt de bedste. Du kommer i konkurrence med de bedste i hele verden. Til gengæld får du en fantastisk støtte til at forme din karriere præcist som den passer til dig og dine behov”, slutter den nyslåede petrofysiker Tine Straasø.