12. december 2010

Higgs - partiklen 2

Kære Spørg om Fysik
Tak for svaret om Higgs-partiklen. Der er et punkt i svaret, som jeg ikke rigtig forstår, så jeg tillader mig derfor at spørge lidt videre.

Det drejer sig om, at Higgs-partiklen skulle få sin masse ved at koble sig på sig selv. Det lyder mærkeligt. Hvordan kan noget, ved at koble sig på sig selv, opnå en egenskab (masse), som det ikke allerede havde før? Jeg synes, det ligner en cirkelslutning. Hvordan skal det forstås?

Hvis man antager fuldkommen symmetri i partikeluniverset, må der være en slags "anti-Higgs-partikel". Er det en hypotese, fysikerne arbejder med?

En sådan eventuel antipartikel ville vel så repræsentere en form for "anti-stof"?

Med venlig hilsen 
 A. C

Teknisk sker fremkomsten af masse ved, at en partikel udsender en virtuel Higgs-partikel, og at den senere bliver absorberet. At det kan ske, er en kvantemekanisk effekt.

Det er denne proces, som skaber massen. Husk at alle partikler som udgangspunkt er masseløse. Den virtuelle Higgs-partikel kan udsende endnu en virtuel Higgs-partikel osv. Hvorfor det ikke løber løbsk, er et problem.

To af de mange fædre til Standardmodellen: Sheldom Lee Glashow (tv), Nobel Prisvinder i 1979 (US, 1932 - ), delte Nobelprisen med Steven Weinberg (th) (US, 1933 - )

Det kan principielt løses ved at indføre en såkaldt supersymmetrisk partner til Higgs-partiklen. Sådanne partnere er endnu ikke set heller ikke til andre partikler.

Higgs-partiklen er sin egen anti-partikel ligesom fotonen er sin egen anti-partikel.

Jeg ved, at det lyder underligt.

Venlig hilsen
Jørn Dines Hansen