26. maj 2011

Går Jorden under?

Kære brevkasse
Jeg har nu i de sidste 2 år fulgt med i CERN projektet, og ser, at det er gået OK. Jeg har ellers gået i en tilstand af koma, fordi jeg har været skrækslagen for Jordens undergang. Nu kommer der så et spørgsmål herfra, som brevkassen måske kan svare på.

Jeg har læst at Jorden går under i år 2012, ifølge nogle yemitter, tror jeg de hedder?

Kan Jorden bare sådan gå under, og hvordan skal man nu forholde sig til det? Yderligere, så læser man på Tekst TV, at den her mand i USA havde forudsagt undergangen i lørdags, men nu udsætter det til om 5 måneder, og det passer jo med år 2012? Jeg er så bange, og har svært ved at tænke på andet - så jeg tænkte at I derinde på Niels Bohr Institutet nok ved bedst hvad der rører sig i rummet, og måske kan svare fornuftigt på dette spørgsmål??

Jeg har haft meget korrespondance med flere som var med i CERN, og det var beroligende :)

Tak, og håber ikke, at mit svar ender i papirkurven.

Med venlig hilsen
T K

Lige et tillægsspørgsmål: De siger jo, at der er en meteor på vej i november, og hvis denne nu er så stor, at den kan røre ved Jordens akse, så passer det jo med, at vi måske får en dommedag... og at Mayernes kalender kun går til 2012...

Hjælp! Hvad skal man tro på, og hvor meget forskes der i den meteor som skulle komme i november, ændrer den retning eller... tænker på hvad man gør i film...

Håber ikke at mit svar ender i papirkurven.

Fysikere har ikke evner til at se ud i fremtiden, så vi kan ikke forsikre dig om at jorden består i så og så mange år.

Solen

Solen vor aktive energikilde

Vi ved, at om ca. 4,5 milliarder år svulmer solen op på grund af ændrede processer i solen til den tid, og solen vil på den tid nå helt ud til jordbanen, hvorefter Jorden vil indgå sammen med de indre planeter i solens masse. Så i astronomien kender man ret præcist såvel den skete udvikling af solen som den videre udviklingshistorie for solen.

Det er næppe interessant, fordi mennesket næppe er der i den nuværende form til den tid. De længstlevende dyrearter har holdt stand overfor udviklingen i omkring 200 - 300 millioner år eller mere (dinosaurer, krokodiller, dolkehaler etc.)

Vi har under 1 million år på bagen, og det ville være overraskende, hvis vi holdt stand i vor nuværende form så længe. Især vores forbrug af ressourcer og forurening taget i betragtning.

LHC

Large Hadron Collider ved CERN

Verdens største fysik eksperiment 

CERN, og de eksperimenter, der foregår der, bør næppe bekymre nogen - heller ikke når systemet senere når endnu større energier. Vi rammes hele tiden af stråling fra rummet, og her iblandt os er der partikler med langt højere energi, end vi antageligt kan producere i acceleratorerne i CERN, i en overskuelig fremtid.

Dette bombardement har nu stået på i ca. 4.500.000.000 år, og der er ikke eftervirkninger af sorte huller i den tid, så CERN's i sammenligning ret lave energi, er næppe noget problem man behøver at være bekymret for. 

Spådomme om Jordens undergang 

Som fysiker må man søge at forholde sig til realiteter. Det at nogen siger, at jorden går under på en bestemt dag, er kun interessant, hvis der kan opgives årsager til at jorden går under, og begrundelser for, at det skal ske på et bestemt tidspunkt. Jeg har ikke mødt nogen af delene i de aktuelle avisers beskrivelser af de forskellige spådomme.

Maleriet Dommedag af Michelangelo

Michelangelo: Dommedag
Billedet vakte skandale ved sin fremkomst. Ikke alene havde Michelangelo malet Jesus uden skæg, men også placeret næsten 400 nøgne skikkelser i maleriet. Den ivrigste kritiker, pavens sekretær, har Michelangelo malet med æselører nede i helvedes højre hjørne. Ikke så snart var Michelangelo død (1564), før pave Pius V fik malet vinblade og lændeklæder over de mest stødende partier. Disse gevandter er dog efterfølgende forsøgt fjernet, men træder tydeligt igennem mange steder.

Der har været utallige spådomme igennem årtusinder om jordens undergang, men ingen har heldigvis haft ret endnu, og jeg har aldrig set en, hvor der har været en reel fysisk begrundelse for spådommen. (Jeg ved i øvrigt ikke hvad yemitter er, og det er kun interessant, hvis de kan give naturvidenskabelige argumenter.)

Hvis man kan præsentere mig for en fysisk årsag til at jorden skulle gå under, kan man foretage en rationel overvejelse, men om der skulle være nogen som helst risiko for at jorden går under i 2012, har jeg kun set udokumenterede argumenter for, som har karakter tro, og derfor uden nogen form for fysisk baggrund eller dokumentation. De spådomme af den art, dvs. spådomme jeg har læst om i aviser, skyldes efter min vurdering enten ønske om magt eller om penge fra spåmandens side, men det er nok nærmere et spørgsmål du skal stille til psykologer og psykiatere. Det er urimeligt at sådanne personer gang på gang gør andre mennesker bange.

Kan en meteor ende vor civilisation?

Det er givet, at en tilstrækkelig stor meteor ville kunne ende vor civilisation. Men kikker man systematisk efter sådanne meteorer, både optisk (vha. astronomiske kikkerter) og med radar, så har man mig bekendt ikke observeret sådanne store meteorer på kollisionskurs med Jorden.

Barringer-krateret

Barringer-krateret i den nordøstlige del af Arizona er 1200 m i diameter og 170 m dybt. Krateret antages at være dannet ved nedslag af en kæmpestor jernmeteorit på ca. 60.000 ton for ca. 40.000 år siden. I perioden 1903-29 gennemførte mineingeniøren D.M. Barringer (1860-1929) talrige boringer i krateret uden at finde rester af meteoritten. Hovedparten er sikkert fordampet ved nedslaget, men mange mindre fragmenter, i alt 20 ton, er fundet på højsletten udenom.

Lige nu har vi ikke noget beredskab, som ville kunne afværge en sådan meteor, men der er en del mennesker, både på universiteter og i private firmaer, der tænker over og forsker i problemet, og som arbejder med forskellige mulige løsninger, så der kommer nok noget på et eller andet tidspunkt. Om vi kan løse den tekniske udfordring, er svært at sige, men den første forudsætning er i alle tilfælde, at vi skal kunne opdage sådanne meteorer på et meget tidligt tidspunkt, så vi har tid til at gøre noget. Lige nu er der ikke noget at være bekymret over på det område, men det er klart en mulighed, hvis vi ser på hundredetusinde af år frem i tiden.

Nostradamus

Nostradamus, egentlig Michel de Nostredame, (14. december 1503 - 1. juli, 1566) var en fransk læge, astronom og matematiker. Han er især kendt for sine profetier, Centuria, som han publicerede i 1555.

Naturvidenskaben og spådomme 

Hvad Mayaerne skulle kunne vide om jordens undergang hundredvis af år senere, er igen en tro. Jeg kender ingen informationer om Mayaerne, der hverken giver dem den teknologiske viden til at kunne forudse sådan noget, eller evner til at kunne se ud i fremtiden eller spå. Des mindre man ved om en kultur, jo mere avanceret synes den at være i offentligheden (jævnfør sagn om Atlantis f.eks.)

Jeg beklager, men mit område er altså fysik, og altså ikke tro, og alle konkrete fremtidsspådomme af denne art, jeg kender til eller har hørt om, er baseret udelukkende på tro, og derfor uden nogen påviselig basis i den fysiske virkelighed, så spørgsmål herom må derfor skulle besvares af andre med en anden tilgangsvinkel for emnet.

Altså, set fra en fysikers synspunkt, er der ingen grund til at være bekymret for at jorden går under i nogen overskuelig fremtid på grund af CERN, og lige nu er der ikke nogen aktuel trussel fra Meteorer. Der er ingen spådomme fra gamle Inkaer, Mayaer, ægyptere, Nostradamus, horoskoper, Johannes Åbenbaring eller andre religiøse værker, som har nogen fysiske realiteter bag deres spådomme, alle disse steder drejer det sig om tro, og det er ikke denne spaltes indhold.

Med venlig hilsen
Morten Bo Madsen, lektor og planetforsker på NBI 
Malte Olsen