10. december 2019

Professor David R. Nelson modtager Niels Bohr Institutets æresmedalje for 2019

Æresmedalje:

Niels Bohr Institutets Æresmedalje blev indstiftet i 2010 i anledning af 125-året for Niels Bohrs fødsel. Æresmedaljen bliver hvert år tildelt en særligt fremragende forsker, der arbejder i Niels Bohrs ånd: Internationalt samarbejde og udveksling af viden. Dette års modtager er David R. Nelson, som er Arthur K. Solomon Professor i biofysik og professor i fysik og anvendt fysik ved Harvard Universitet i USA.

David R. Nelson
Dette års modtager af Niels Bohr Institutets Æresmedalje er David R. Nelson, som er Arthur K. Solomon Professor i biofysik og professor i fysik og anvendt fysik ved Harvard Universitet i USA.

David Nelson tog sin Ph.d. grad fra Cornell University i en meget ung alder, allerede som 23 årig. Han er en verdenskendt teoretisk fysiker med meget stor bredde i sit forskningsfelt. Han har ydet skelsættende bidrag til statistisk mekanik og det felt, som senere er blevet kendt som faststoffysik i bløde materialer.

Denne term dækker de ”ikke krystallinske” materialer, fx det biologiske væv i kroppen. I de senere år har David Nelson formet feltet fysisk biologi, hvilket nu ekspanderer over hele verden.

Allerede i 1978, i samarbejde med Bertrand Halperin, Professor i Matematik og naturfilosofi ved Harvard University, USA, ydede han et fundamentalt bidrag til forståelsen af fase-overgange i to-dimensionelle systemer, og i særdeleshed hvordan to-dimensionelle systemer smelter.

Professor David R. Nelson
Professor David R. Nelson fik forsinket overrakt medaljen under fejringerne af 100 året for Bohr i 2022. Fejringen blev udsat i 1 år på grund af Covid-19 pandemien. Dette skete under en 3-dages videnskabelig konference i festsalen på Københavns Universitet. 

Smeltning af et typisk, massivt materiale sker ved en meget præcis temperatur, is er måske det bedste eksempel, idet det smelter ved nøjagtig 0 grader celsius. Sådan en dramatisk ændring i materialets tilstand kaldes en fase-overgang.

Smeltning af meget tynde materialer undergår ogs fase-overgange, men nogle gange i to trin. David Nelson fandt frem til mellem-stadiet teoretisk, den såkaldte ”hexatiske fase”.

Den blev påvist eksperimentelt senere og var i en periode et af de mest citerede resultater i teoretisk fysik.

Hans arbejde har på denne måde bidraget meget betydningsfuldt til den grundlæggende, teoretiske forståelse af materialer, inklusive egenskaberne i biologiske materialer.

David R. Nelson
David R. Nelson er professor i biofysik ved Harvard University.

Gennem 80erne og 90erne bidrog David Nelson med den ene teoretiske model efter den anden indenfor en imponerende række af videnskabelige emner indenfor den teoretiske fysik. Særligt har han fokuseret på den fysiske biologi, den spændende udvikling i grænsefladen mellem fagfelterne fysik og biologi.

Her har han igen bidraget til en bred vifte af emner fra mønstre i bakteriel og gærs vækst, planktons liv i de turbulente oceaner og biologiske membraners dynamik. I øjeblikket dedikerer professor Nelson det meste af sin tid til en dyb forståelse af fysikken i biologiske systemer.

Emner

See also: