Fysik-boden ved kulturnat
Studerende i fysik viser fysikken frem og forklarer undervejs. Foto: Søren Granat

Fredag 14. oktober 2022 kl. 18 - 24

Kulturnat på Niels Bohr Institutet

Niels Bohr Institutet deltager i Kulturnatten i København, hvor mange hundrede gæster hvert år kigger forbi. Det foregår på H.C. Ørsted Institutet, Universitetsparken 5, hvor man også kan møde Biologi, Datalogi, Matematik og Kemi.

Naturvidenskaben er i fokus, når Universitetsparken åbner op for stande, foredrag, rundvisninger og lege på H.C. Ørsted Institutet.

Naturvidenskabelig kulturnat og 100 års fødselsdag for
Niels Bohr Institutet

Niels Bohr Institutet fejrer 100 år, se fysikshow, hør om sociale insekter, DNA og gener, virtual reality, gå på skattejagt og spil skak med de bedste. Hør om kvanter i fysikkens verden, oplev fysiklegestuen, partikelfysik, neutrinoer, oplev lydkunstværker, neutronspredningsdans, VR tur på European Spallation Source og ocean-forskning.

Alt dette og meget mere foregår i vandrehallen, og suppleres med foredrag om stort set alt, ikke bare mellem, men inklusive himmel og jord i auditorierne.
Program for foredragene

Kl. 18:30 - Fysikshow ved fysiklegestuen, Auditorium 3

Se fysiklegestuens demonstrationer af nogle af de mærkelige fænomener fysikkens verden byder på. 

Den Naturvidenskabelige Legestue

Det er festligt, morsomt, legende, undersøgende og meget levende demonstreret af dygtige fysikstuderende ved Niels Bohr Institutet. Meget velegnet for børn og andre nysgerrige sjæle.


Kl. 19:00 - James Webb Rumteleskopet, Auditorium 3

Jagten på de første galakser, stjerner og supertunge sorte huller

Det nyligt opsendte rumteleskop James Webb Space Telescope er et af de ypperste udtryk for menneskets trang til at forstå sit ophav og sin plads i Universet.

Thomas Greve om James Webb Rumteleskopet

James Webb kan, til en vis grad, sammenlignes med middelalderens store katedraler: et komplekst og sublimt udført stykke ingeniørkunst, bygget med det formål at gøre os klogere på verden.  

Hvornår og hvordan blev de første galakser og stjerner dannet? Hvor kommer de supertunge sorte huller fra? Hvor langt ud i Universet kan vi se, og hvad er Universets oprindelse?

Jeg vil fortœlle om hvordan James Webb teleskopet gør os klogere på disse spørgsmål, og hvorfor astronomer verden over er ellevilde med dette nye banebrydende teleskop.

Ved Lektor Thomas Greve fra Cosmic DAWN Center, DTU & NBI


Kl. 19:30 - Superspredning, Auditorium 3

Under Coronaepidemien så vi at der var enorme forskelle i hvor smitsomme folk blev, når de var smittede. Faktisk viste det sig, at omkring 10% af de smittede personer stod for 80% af videre smitte.

Dette er præcis hvad man forstår ved Superspredning - en egenskab som f.eks. influenza ikke har!

Bjarke Frost Nielsen

I begyndelsen forstod vi ikke betydningen af dette fænomen for virussens spredning i samfundet. De eksisterende matematiske modeller havde også svært ved at forklare, præcis hvorfor nedlukninger var så effektive.

Men med nye modeller, som bruger metoder fra fysik, kunne vi derimod indfange supersprednings-fænomenet og dets udvikling – og øge alles sikkerhed.

Ved Postdoc Bjarke Frost Nielsen, Niels Bohr Institutet


Kl. 20:00 - Fysikshow ved fysiklegestuen, Auditorium 3

Se fysiklegestuens demonstrationer af nogle af de mærkelige fænomener fysikkens verden byder på. Det er festligt, morsomt, legende, undersøgende og meget levende demonstreret af dygtige fysikstuderende ved Niels Bohr Institutet. Meget velegnet for børn og andre nysgerrige sjæle.


Kl. 20:30 - Mars - hvad ved vi nu? Auditorium 3

NASAs Perseverance-mission har til formål at indsamle prøver af Mars til senere returnering til Jorden, hvor prøverne vil blive undersøgt i de bedste laboratorier bl.a. for spor af fortidigt liv på Mars.

Morten Bo Madsen

Efter næsten 20 måneder på Mars er Perseverance nu ved at afslutte den anden videnskabelige kampagne i Jezero-krateret på Mars.

Den første havde fokus på krater-bunden i Jezero og den anden har haft fokus på området umiddelbart nedenfor fronten af den delta-aflejring, som er et af målene for Perseverance.

Foredraget vil give et resumé af resultater af undersøgelserne og af nye teknologiske landvindinger undervejs med både ilt-eksperimentet MOXIE og helikopteren Ingenuity.

Ved Lektor Morten Bo Madsen, Niels Bohr Institutet


Kl. 21:00 - Hvad er kvantemekanisk entanglement?

- og hvad kan det bruges til? Auditorium 3

Hvorfor er fænomenet kvantemekanisk entanglement så vigtigt i fysikken, at man vinder en Nobelpris i fysik i 2022 for det?

Sebastian Bakkesen

For snart hundrede år siden havde Niels Bohr og Albert Einstein en række samtaler om fortolkningen af kvantemekanik. Samtalerne skulle senere få mytisk status i fysikkens verden.

Disse samtaler ledte fysikere på sporet af fænomenet entanglement, der ikke kun har ført til dybe filosofiske panderynker, men som også kan finde stor praktisk anvendelighed indenfor informationsdeling.

Ved Ph.d. Bastian Bakkensen, Kvanteoptik på Niels Bohr Institutet


Kl. 21:30 - Universets støv, Auditorium 1

Mennesker har altid kigget op mod himlen for at finde svar på mysteriet om vores egen og universets oprindelse. I dag ved vi, at svaret på mange af mysterierne starter med stjernestøv.

Anja Cetti Andersen

Stjernestøv bliver dannet i de sidste livsfaser af en døende stjerne, hvor det bliver blæst ud i rummet og danner nye planeter. Sådan opstod Jorden, og derfor kommer alt liv på Jorden også af stjernestøv.

Hør om stjernestøv, stjerner, galakser og støvets indflydelse på vores verdensbillede.

Ved Professor Anja C. Andersen, Niels Bohr Institutet


Kl. 22:00 - Universets mørke stof - hvad består det af? Holger har et bud - Auditorium 1

Holger Bech Nielsen

Der er omkring 6 gange så meget af en slags stof vi kalder mørkt stof, som af det stof af atomer, vi selv består af. Men vi ved ikke hvad det mørke stof består af; en stor udfordring; vi har selv et bud.

Ved Professor emeritus Holger Bech Nielsen, Niels Bohr Institutet

Læs mere om Kulturnatten på kulturnatten.dk/da/Kulturnatten