Fysik-boden ved kulturnat
Studerende i fysik viser fysikken frem og forklarer undervejs. Foto: Søren Granat

Fredag 13. oktober 2023 kl. 18 - 24

Kulturnat på Niels Bohr Institutet

Niels Bohr Institutet deltager i Kulturnatten i København, hvor mange hundrede gæster hvert år kigger forbi. Det foregår på H.C. Ørsted Institutet, Universitetsparken 5, hvor man også kan møde Biologi, Datalogi, Matematik og Kemi. Idræt, som ligger lige ved siden af H.C. Ørsted institutet, på Nørre Allé 51, er også med i år.

Hele aftenen:

Eksperimenter

Vandrehallen er fyldt med eksperimenter og aktiviteter hele aftenen.  Du kan se Legestuen demonstrere ”svævende” superledere, flødebolle-tryktests, iskolde skumfiduser og blomster i flydende nitrogen, centrifugalkraft og meget andet.

Partikelfysik

Du kan bygge din egen partikeldetektor (i computeren) og få et gevaldigt sug i maven over det imponerende skue, som verdens største, videnskabelige eksperiment, CERN, er - via VR briller.

Klimaforskning

Klimaforskerne viser rundt på indlandsisen via VR briller, så du fx kan se, hvordan der bores iskerner ud af den kilometertykke is. De har årringe tusindvis af år tilbage i tiden, og uden den viden vi har om fortidens klima, ville vi ikke kunne se hvordan klimaet udvikler sig nu.

Spøgelsespartikler

Du kan besøge neutrinoforskerne og høre om, hvad neutrinoer er. De kaldes også spøgelsespartikler og de bærer på budskaber fra de voldsomste begivenheder i universet, fx gigantiske sammenstød mellem neutronstjerner. Vi er kun lige netop begyndt at kunne tyde dem.

Foredrag:

Fysikshow

18:30, Auditorium 3
ved Fysiklegestuen
Niels Bohr Institutets studerende viser sjove og skøre fysikeksperimenter. For ALLE aldre!

Standser Europas varme havstrøm virkelig allerede i 2060?

19:00, Auditorium 3
ved Susanne Ditlevsen

Søskendeparret Susanne og Peter Ditlevsen, professorer på matematik og fysik står bag dette opsigtsvækkende resultat, Peter kan desværre ikke deltage, men Susanne vil berette om det tværvidenskabelige samarbejde, og hvorfor det er vigtigt at forholde sig til de svære klimaforudsigelser.

Quantum Valley i København

20:00, Auditorium 3
ved Asbjørn Cennet Cliff Drachmann

Kvantemekanik er en forunderlig teori indenfor fysik. Dens formler beskriver præcist hvordan de mindste dele i vores univers fungerer - og det er meget forskelligt fra de regler vi kender fra vores makroskopiske verden.

Teorien, hvis udvikling startede i København for  godt 100 år siden, har muliggjort transistorer/computere, laser, MRI, GPS, mm – dette kaldes den første kvante-revolution.

Den anden kvante-revolution, med nye banebrydende opdagelser, er under opsejling og København har mulighed for igen at være centrum for udviklingen.

I dette oplæg får du en blid introduktion til kvantemekanik, hører om de muligheder den anden kvante-revolution kan bringe, og om de mange aktiviteter i København som har mulighed for at gøre byen til verdens centrum for denne udvikling: Quantum Valley.

Hvordan bygger man en galakse?

20:30, Auditorium 3
ved Peter Laursen

Galakser er smukke samlinger af stjerner og andet godt, fulde af action i form af sorte huller, eksploderende stjerner og farverige tåger. Deres dannelse og udvikling følger de samme fysiske love, men alligevel bliver nogle røde og andre blå, nogle flade og andre runde, og nogle store og andre små. 

Hvad er galakser lavet af, hvordan bliver de skabt, og hvilke processer kan lede til denne diversitet? Bliv klogere på disse Universets fundamentale byggesten, og se de seneste resultater fra James Webb teleskopet.

Partikelfysik på CERN

21:00, Auditorium 3
ved Laura Dufke

Hvordan finder man ud af, hvordan vores verden EGENTLIG hænger sammen?

Hør Laura Dufke, ung forsker og designer på en af de nyeste detektorer på CERN, verdens største videnskabelige eksperiment, forklare om arbejdet med højenergi nuklear- og partikelfysisk, samt hendes designproces med konstruktion og test af den nye detektor.

Du får svar på hvad CERN er for en organisation, hvordan den er bygget op og fremfor alt hvilke grundlæggende opdagelser om vores verdens sammenhæng, der gøres på CERN.

Stråleterapiens tandmysterium

21:30, Auditorium 3
ved Kristoffer Vorm

Hør hvordan fysikforskningen hjælper til med kræftbehandling. Fysikere undersøger fx alvorlige tandproblemer som følge af kræftbehandling i hoved- og halsområdet. Kristoffer Vorm, ung forsker i biofysik, fortæller om hvordan vi udforsker spørgsmål som ’Hvad er egentlig en tand?’ og ’Hvordan fungerer stråleterapi?’ Få et overraskende indblik i hvordan arbejdet kan være som fysiker og hvordan vi kan hjælpe med at løse komplekse udfordringer.

Fysikshow

22:00, Auditorium 3
ved fysiklegestuen

Niels Bohr Institutets studerende viser sjove og skøre fysikeksperimenter. For ALLE aldre!