Kulturnat på Niels Bohr Institutet, fredag 11. oktober kl. 18 - 24

Fysik-boden ved kulturnat
Studerende i fysik viser fysikken frem og forklarer undervejs. Foto: Søren Granat

Hvert år deltager Niels Bohr Institutet i Kulturnatten i København, hvor mange hundrede gæster kommer forbi instituttet.  I år foregår kulturnatten på HC Ørsted Institutet, Universitetsparken 5, hvor man også kan deltage i spændende aktiviteter fra naboinstitutterne Biologi, Datalogi, Matematik og Kemi.

Niels Bohr Institutet deler ud af sin nyeste forskning i en række foredrag (se programmet herunder), og der er rig mulighed for at høre, se, føle, smage og lugte fysikken, når man bevæger sig rundt mellem de mange stande og ser på eksperimenter. Alt bliver forklaret undervejs, og niveauet tilpasses naturligvis publikum - også de små.

Kantinen på HC Ørsteds Institutet vil være åben om aftenen, så du kan samle energi undervejs. Det får du brug for.

Du kan se alle foredragene i auditorium 4 og auditorium 1 lige her:

Kulturnatten 2019 på Niels Bohr Institutet - Auditorium 4

Kulturnatten 2019 på Niels Bohr Institutet - auditorium 1

Program

18:30 - 18:55
Auditorium 4

Fysik show
Kom og oplev hvor fysikken møder den virkelige verden i et brag! Den Naturvidenskabelige Legestue fremviser sjove og seje eksperimenter, fulgt af en kort forklaring af den underliggende fysik.

19:00 - 19:25
Auditorium 4
Klimaforandringer og uddannelse.

Anders Svensson
Anders Svensson Foto: Ola Joensen

De igangværende klimaforandringer er sat ind med fuld styrke, og de vil påvirke kommende generationer langt ud i fremtiden. Med Parisaftalen har verdens lande forpligtet sig til at holde den globale opvarmning på under 2 grader og helst under 1,5 grader. Med de nuværende klimamål, sat af de enkelte lande, ser det imidlertid ud til at 3 graders global opvarmning er mere realistisk. Der er derfor behov for en stor ekspertise indenfor omstilling og tilpasning til fremtidens klima. Derfor uddanner vi ved Københavns universitet 50 klimakandidater om året, dimittender som er specialiseret i at arbejde med klimaforandringer i det private og det offentlige, i konsulentvirksomheder, i NGOer, samt indenfor forskning og uddannelse.
Foredrag ved Professor Anders Svensson, studieleder på Climate Change uddannelsen.

19:00 - 23:55
Fysik show og fysikdemonstration i Vandrehallen

Legestuen
Spændende aktiviteter i Fysik Legestuen gennem hele aftenen

Fysik Legestuen fra Niels Bohr Institutet står hele aftenen i Vandrehallen og viser sjov og sej fysik frem. Der er masser at se på, høre, røre ved, smage, føle og lugte, og du kommer helt ind under huden på vores fascinerende og mærkværdige verden. Der er forklaringer på det hele, varetaget af de dygtige studerende på Fysik.

19:30 - 19:55
Auditorium 4
All Known Physics, With Legos

Matt von Hippel
Matt von Hippel Foto: Ola Joensen

Four fundamental forces and a zoo of elementary particles, all in one equation. The Standard Model of Particle Physics may seem complicated, but it looks the way it does for a reason: the different pieces have to fit together, just like Lego bricks. Using Legos, we will talk about the one equation that summarizes all known physics. 
Foredrag ved Matt von Hippel, Postdoc ved Niels Bohr Institutet
NB: Foredrag på engelsk

20:00 - 20:25
Auditorium 4
Tipping Points i klimasystemet

Helle Astrid Kjær
Helle Astrid Kjær
Foto: Ola Joensen

Hvad er et tipping point og hvorfor er det vigtigt for vores forståelse af klimasystemet? Hvordan kan man finde ud af, om der er tipping points i klimasystemet, og om vi lige nu er på vej mod et eller allerede er nået dertil? Hør om den seneste forskning på området fra forskerne bag det helt nye forskningscenter, TIPES -  "Tipping Points in the Earth System", ved Niels Bohr Institutet, som netop skal finde ud af, hvordan jordens klima i øjeblikket reagerer. 
Foredrag ved Helle Astrid Kjær, adjunkt ved Niels Bohr Institutet

20:30 - 20:55
Auditorium 4

Kvante Nano Elektronik

Asbjørn Cliff Drachmann
Asbjørn Cliff Drachmann i laboratoriet

Kvante Nano Elektronik er det forsknings felt, som (blandt meget andet) designer og bygger de utroligt små kredsløb der udgør hardwaren i alle vores computere, "smart"-devices, osv. Asbjørn Cliff Drachmann fortæller om hvorfor og hvordan teknologien har transformeret vores verden de sidste årtier, og hvordan den vil føre til en ny teknologisk revolution, Kvantecomputeren, som vil ændre vores samfund på måder vi endnu ikke kan forestille os.

Forskere har spået at kvantecomputeren vil kunne lave computersimuleringer af medicin, udvikle af stue-temperatur superledere, booste udviklingen af kunstig intelligens og rigtig meget mere!"
Foredrag ved Asbjørn Cliff Drachmann, Ph.d. studerende ved Niels Bohr Institutet

21:00 - 21:25
Auditorium 1
Det infrarøde univers

Anja Andersen
Anja Andersen
Foto: Ola Joensen

De fleste objekter i universet udsender lys i en eller anden bølgelængde. Hvilken slags lys de udsender, afhænger af deres temperatur. I foredraget vil professor Anja Cetti Andersen fortælle om det lys,  der udsendes i det infrarøde område. Det er i den bølgelængde det er muligt at se planeter om andre stjerner og støv i universet direkte.
Foredrag ved Anja Cetti Andersen, professor ved Niels Bohr Institutet.

21:30 - ca. 22:15
Auditorium 1
Mørkt stof

Holger Bech Nielsen
Holger Bech Nielsen
Foto: Ola Joensen

Astronomisk er man nået til at tro at der må findes noget stof, "det mørke stof", ude mellem stjernerne, som omgiver vores Galakse og får stjernerne til at bevæge sig hurtigere rundt om galaksen, end man ville vente ud fra massen af galaksens stjerner og gas etc.

Det er et mysterium for højenergifysikerne, hvad dette sorte stof kan være. De fleste tænker sig en ny slags partikel, som endnu ikke er fundet, men som eventuelt bliver fundet i LHC (Large Hadron Collider, partikelacceleratoren i CERN. Meget store sorte huller er også en mulighed, selv om der med tyngdekraftslinse effekter er søgt efter store objekter som eventuelt værende det sorte stof.  Min egen model er, at det sorte stofs partikler har masser omkring 100.000 ton. Denne masse er imidlertid ikke nok til at de skulle være kunne blive "set’’ med tyngdekraftslinse-effekten. Til trods for denne masse er de kun nogle cm store.  De skulle bestå af en ny slags/fase af vacuum /tomt rum  i hvilke, der er et kondensat af bundne tilstande af 6 top quarker og 6 antitopquarker. Et fænomen, som eventuelt kan fortælle os, hvilken teori om det sorte stof, der er den rigtige er, at man med sattelitter bl. a. har fundet en røntgen stråling med fotoner af energi 3.5 keV.
Foredrag ved Holger Bech Nielsen, professor emeritus ved Niels Bohr Institutet

22:00 - 22:45
Auditorium 4
Relativitetsteori og rejser i tiden

Joakim Sandroos
Joakim Sandroos
Foto: J. Sandroos

Vi kender alle ordsproget:'Alt er relativt', men hvordan hænger det mon sammen med relativitetsteori? Vi skal se at der netop er enkelte ting, der ikke er relative og gennem simple overvejelser finder vi frem til, hvorfor tidsrejser faktisk er mulige.
Foredrag ved Joakim Sandroos, Ph.d. studerende, associeret med Niels Bohr Institutet
NB: Foredraget varer ca 45 minutter.

Læs mere om Kulturnatten på Københavns Universitet