Anja C. Andersen får tildelt H.C. Ørsted Medaljen
Astrofysiker Anja Cetti Andersen er ikke bare en dygtig forsker – hun er også en dygtig formidler. Med sin levende fortællemåde formår hun at fortælle om rummet og astronomien, så alle bliver grebet af den spændende forskning. Som en anerkendelse af Anja Andersens enestående evne til at formidle både astronomi og fysik tildeles hun H.C. Ørsted Medaljen i sølv. Medaljen gives af Selskabet for Naturlærens Udbredelse, og den overrækkes af selskabets protektor, Hendes Majestæt, Dronning Margrethe.
Anja C. Andersen er lektor på Niels Bohr Institutet, hvor hun forsker i støv i universet, og for at gøre det mindre fjernt og videnskabeligt abstrakt, indleder hun med at sammenligne med det, vi alle kender, nemlig støv i hjemmet. Hun fortæller om støv, der samler sig til nullermænd, som bliver større og større, og til sidst kan blive til hele bolde af støv, der ligger under sofaen og i hjørnerne. Og det er lige præcist dét, der sker i universet, fortæller hun. Kosmisk støv samler sig, og der dannes nye stjerner og planeter. Så Jorden er bare en stor ’nullermand’.
Så enkelt er det selvfølgelig ikke – støv i hjemmet og støv i universet er to vidt forskellige ting, men alle tilhørere smiler og lytter godt efter, for Anja Andersen har skabt et billede, som vi alle kan forholde os til, og det vækker nysgerrigheden efter at forstå, hvad der sker. Når hun derefter går ind i de videnskabelige forklaringer og fortæller om kosmisk støv, som består af gasser, grundstoffer og røgpartikler, der bliver til tættere og tættere skyer og til sidst klumper sig sammen til en stor kugle af glødende gas - en ny stjerne omgivet af planeter, kan alle meget bedre følge med og forstå den spændende videnskab.
Anerkendelse af sjælden formidlingsevne
Som en anerkendelse af Anja Andersens sjældne evne til at gøre svært fagligt stof levende og fængslende og komme ud til mange mennesker ved at holde foredrag, medvirke i radio og tv som ekspert, skrive populærvidenskabelige artikler og bøger – heraf tre børnebøger, tildeles hun nu H.C. Ørsted-medaljen i sølv af Selskabet for Naturlærens Udbredelse. Sølvmedaljen gives for fremragende formidling af eksakt videnskab til brede kredse.
”Det er virkelig en stor ære at modtage denne medalje. Jeg træder i fodsporene på en række fremragende formidlere og modtagere af sølvmedaljen som fysikeren og Marsforskeren Jens Martin Knudsen, tidligere rektor på Københavns Universitet, fysikprofessor Ove Nathan og ikke mindst H.C. Ørsted selv, som brugte en væsentlig del af sin tid på formidling”, fortæller Anja Andersen.
Hun har selv haft Jens Martin Knudsen som underviser, da hun læste fysik på Niels Bohr Institutet, og hun fortæller, at han var en formidabel underviser og et stort forbillede. Selv når han underviste i de mest kedelige fag, kunne han gøre dem interessante og vedkommende. For eksempel, når man skulle lære at beregne den kraft, der skal bruges til at bevæge en genstand op ad en hældning, brugte han som eksempel en rover, der skal køre op ad en skråning på Mars. Straks blev det teoretisk regnestykke vedkommende. Jens Martin Knudsen fik H.C. Ørsted Medaljen i år 2000.
H.C. Ørsted Medaljen er opkaldt efter den danske fysiker og kemiker H.C. Ørsted, som stiftede Selskabet for Naturlærens Udbredelse i 1824, da det lå ham meget på sinde at udbrede viden om naturlæren. Som fysiker var han meget optaget af elektriciteten og magnetismen, og i 1820 demonstrerede han den enestående opdagelse af elektromagnetismen.
På jagt efter lyset
”H.C. Ørsteds opdagelse for næsten 200 år siden er en del af grundlaget for moderne astrofysik. Hans eksperiment viste, hvordan elektricitet og magnetisme var forbundet. Det førte direkte til den opdagelse, at synligt lys, infrarød og ultraviolet stråling, samt radiobølger alle er elektromagnetiske bølger med forskellige bølgelængder. Denne opdagelse var fundamental for, at astronomi kunne blomstre som en moderne videnskab”, fortæller Anja Andersen, der i sit foredrag ved medaljeoverrækkelsen vil tale om: ’Med Ørsted på jagt efter lyset’.
Anja Andersen fortæller, at uden lys var der ikke astronomi, astrofysik eller kosmologi. Vores viden om universet er båret til Jorden af lys med mange bølgelængder, der har givet os viden om andre planeter, stjerner, galakser, sorte huller og om ’Big Bang’. Hun fortæller om, hvordan lys fra verdensrummet har gjort os i stand til at forstå det nære og fjerne univers.
Læs mere:
Se også:
Kontakt
Anja Cetti Andersen, Professor, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, Teleofn: +45 35 32 58 92 Mobil: +45 51 48 36 88 Email: anja@nbi.ku.dk