15. januar 2020

Eugene S. Polzik modtager Herbert Walther prisen for 2020

Pris:

Optical Society of America (OSA) og Deutsche Physikalische Gesellschaft (DPG) har i samarbejde udnævnt Eugene Polzik fra Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, som 2020s modtager af Herbert Walther prisen. Polzik anerkendes for ”pionerarbejde indenfor eksperimentelle bidrag til kvanteoptik, inklusive demonstrationen af såkaldt ”spin squeezing” og ”entanglement” af atomare sammenhænge, kvante teleportation mellem lys og stof, en kvanteteori for lys og hybrid atom-mekanisk sammenkobling”. Præsidenten for OSA, Stephen Fantone fortsætter: ”Kvanteteknologiens lovende udsigter realiseres endelig indenfor felterne optik og fotonik, i høj grad takket være Eugene Polziks fremsynede forskning. Han fortjener i den grad denne vigtige anerkendelse og vi ønsker ham tillykke med æresbevisningen”.

Eugene S. Polzik
Professor Eugene Simon Polzik fra Niels Bohr Institutet er modtager af Herbert Walther prisen i 2020.

Herbert Walther prisen

Prisen er stiftet til minde om professor Herbert Walthers banebrydende innovation indenfor kvanteoptik og atomfysik, såvel som andre vidtrækkende bidrag til det videnskabelige samfund. Herbert Walther var tilknyttet Max Planck Institute of Quantum Physics. Herbert Walther prisen, som administreres i fællesskab af OSA og DPG, gives i anerkendelse af bidrag indenfor kvanteoptik og atomfysik, samt lederskab i det internationale fysikmiljø.

Prisen er en personlig anerkendelse

Eugene Polzik blev meget glad, fortæller han: ”Det er første gang Herbert Walther prisen går til Danmark. Jeg anser det for at være en anerkendelse af den førerrolle, som Danmark er indehaver af nu til dags, indenfor kvantevidenskab og teknologi. For mig personligt er det først og fremmest en anerkendelse fra højt værdsatte kolleger”, siger Eugene Polzik med et smil.

Eugene Polzik, professor i fysik samt Villum Investigator, har ydet banebrydende bidrag indenfor kvanteoptik med særlig fokus på styring af kvantetilstande og arbejdet med at kontrollere lys og stof. Dr. Polzik flyttede til Danmark fra USA, hvor han arbejdede på California Institute of Technology. Han blev professor i Aarhus før han kom til Niels Bohr Institutet i 2003. Han har også været gæsteprofessor en række steder, og vigtigst som Distinguished Invited Professor ved Institute of Photonic Sciences i Barcelona, Spanien.

Eugene Polzik har publiceret mere end 160 artikler i fagfællebedømte tidsskrifter og holdt over 150 plenar- og inviterede foredrag. Hans forskning har været medvirkende til at udvikle kvanteoptik over hele Europa, særligt som leder af “Quantum Information Processing and Communication in Europe (QUROPE)” projektet fra 2006-2009. Han etablerede det første kvanteoptik laboratorium i Danmark og senere Danish National Research Foundation Center for Quantum Optics (QUANTOP) ved Niels Bohr Institutet.

Professor Polzik har modtaget mange priser for sit arbejde, inklusive prisen fra Dansk Fysisk Selskab, Scientific American Research Leadership Award, the Gordon Moore Distinguished Scholar Award, og Dansk Magisterforenings forskningspris. Han er Fellow af OSA, the American Physical Society, og Institute of Physics (England), og desuden medlem af Videnskabernes Selskab. I 2018 blev han udnævnt til Ridder af Dannebrog.

Hvad fremtiden bringer

Eugene Polziks nuværende forskning ligger indenfor kvantesimulation, kvantekommunikation og kvante sensorer. Han arbejder på at teste grænserne for kvantemekanik gennem at generere kvante superpositioner i komplekse, store og fjerne objekter. Udover at beskæftige sig med disse grundlæggende temaer, interesserer han sig også for nye anvendelsesmuligheder af kvantesystemer fra bioteknologi til tyngdebølge observation.

Optical Society of America

Optical Society of America blev grundlagt i 1916 og er den førende, professionelle organisation for forskere, ingeniører, studerende og erhvervsledere, som bidrager til opfindelser eller forskningsresultater indenfor lys-videnskab. OSA bidrager med forskning, ressourcer og inspiration til det globale netværk af optik og fotonik eksperter.

Deutsche Physikalische Gesellschaft

Deutsche Physikalische Gesellschaft, med hovedkvarter i Bonn, er den ældste og største fysiksammenslutning i verden. Som non-profit organisation med 62.000 medlemmer, promoverer DPG delingen af viden indenfor det videnskabelige samfund gennem konferencer, begivenheder og publikationer. Målet er at åbne døren til fysik for enhver, som er nysgerrig efter at lære mere. DPG søger samtidig at opmuntre unge videnskabsfolk og fremme ligestilling.

Link til yderligere læsning:

OSA: https://www.osa.org/en-us/about_osa/newsroom/news_releases/2020/eugene_s_polzik_named_recipient_of_the_2020_herber/

DPG: https://idw-online.de/en/news729833

Emner