Tre unge forskere fra Niels Bohr Institutet modtager Villum Young Investigator bevillinger
Tre unge forskere, Mauricio Bustamante, Amin Doostmohammadi og Johan Samsing får en saltvandsindsprøjtning til deres forskning i partikelfysik, selvpumpende væsker og tyngdebølger i Universet. Bevillingerne resulterer i flere kræfter til forskningen i form af ansættelsen af Ph.d. studerende og postdocs. Villum Young Investigator bevillingerne gives både til unge danske og udenlandske forskere, som arbejder i Danmark.
Meningen med programmet er bl.a. at få de unge forskere frem i lyset, så de ikke står i skyggen af velestimerede og kendte professorer og samtidig skaffe nye arbejdspladser og tiltrække forskningsmidler. Vi ønsker de tre modtagere mange gange tillykke!
Amin Doostmohammadi: Livets motorer: Bio-inspirerede selvpumpende væsker
Sædceller, bakterier og væv er alle levende motorer, der konverterer kemisk energi til bevægelse. Disse systemer betegnes aktive væsker og er i stand til at flyde uden ekstern påvirkning, dvs. selvpumpende. Aktive væsker spiller en prominent rolle i biologiske processer, fx organdannelse og tumorinvasion. Dette forskningsprojekt undersøger under hvilke fysiske rammer, disse systemer bliver selvpumpende. Stipendiet vil blive anvendt på to PhDer, to post-docs samt computerfaciliteter.
Mauricio Bustamante: Hvordan ser naturen ud på det meste fundamentale niveau?
Partikelacceleratorer har givet os svar på dele af dette spørgsmål, mens stadig store områder af højenergifysik, udenfor partikelacceleratorernes kapacitet, forbliver uudforskede. Heldigvis forsyner naturen os med metoder til at løse dette problem, via partikler med meget høj energi produceret i kosmiske acceleratorer. Vi vil udnytte det store potentiale af kosmiske neutrinoer, partikler med unikke egenskaber, idealle for udforskningen af de højeste energier. Bevillingen vil give mulighed for ansættelse af en postdoc samt to PhD-studerende.
Johan Samsing: Tyngdebølge Astrofysik
Den nylige observation af tyngdebølger, udsendt fra en kollision mellem to sorte Huller, markerer en ny æra i fysik: Tyngdebølge Astrofysik. Einsteins teori er allerede blevet bedre bekræftet, men hvor og hvordan de sorte huller skabes i vores Univers er stadig store ubesvarede spørgsmål. Målet med dette projekt er at finde deres oprindelse, ved først at kvantificere, hvordan egenskaber ved deres formations miljø kan findes i deres tyngdebølge signal. Til dette ansættes der to Ph.d. studerende og en postdoc.