Eksperimentel Partikelfysik
Hvordan blev universet skabt, hvilket inflationsscenario udspillede der sig i det første split sekund, hvad skete der i plasma-æraen med quark-gluon? Hvad er kilden til massespektret af grundlæggende partikler af stof og kræfter? Dette er nogle af de spørgsmål, som partikelfysikere leder efter svar på.
Partikelfysikerne arbejder med opbygning af stof i det tidlige univers. De søger efter en forklaring på, hvad universets mindste komponenter var sammensat af i de første millisekunder efter Big Bang for 14 milliarder år siden, og hvilke kræfter, der holdt dem sammen.
På Niels Bohr Institutet i København er der omfattende forskning inden for partikelfysik og kosmologi, både teoretisk og eksperimentelt. Niels Bohr var sammen med Danmark og 11 andre lande med til at oprette CERN i 1954 - i dag verdens største fysikeksperiment, hvor forskere fra hele verden søger svaret på de meget store spørgsmål om begyndelsen på alting. Forskerne fra NBI er også en del af IceCube Neutrino Observatory på Sydpolen.
Disse eksperimentelle forskningsgrupper arbejder med det, der kaldes "højenergi fysik", og udtrykket skal tages meget bogstaveligt. Deres eksperimenter finder sted på CERN, Det Europæiske Laboratorium for atomforskning i Genève i Schweiz, hvor en 27 km lang underjordisk partikelaccelerator arbejder ved de kolossalt høje temperaturer, som fandtes i sekunder lige efter big bang. Disse høje energier er nødvendige for at opdele kernernes elementer i materiens mindste komponenter såsom kvarker, gluoner, leptoner osv. Den danske højenergifysik gruppe samarbejder med flere internationale forskningsprojekter.
Som studerende på Niels Bohr Instituttet bliver du undervist af forskere. Undervisernes døre står åbne og du kan blive en del af forskningsgrupperne.
Er du interesseret i en uddannelse inden for partikelfysik? Vil du gerne vide mere om uddannelsens indhold, hvordan det er at læse på Niels Bohr Institutet og hvordan du kan ansøge?
Så kig på disse sider:
ALICE MasterClass 2025
Vi har 2 MasterClass dage i februar og marts 2025
- 11. februar 2025 kl 10:00 - 17:30
- 18. marts 2025 kl 10:00 - 17:30
Kunne du tænke dig at være fysiker for en dag?
Oplev en dag som forsker – prøv kræfter med at arbejde med forskningsdata fra ALICE eksperimentet.
ALICE MasterClass om 'Strange' partikler
I denne MasterClass vil du prøve at finde mærkelige partikler i en sværm af andre partikler.
- Du vil undersøge partikler lavet i høj-energi kollisioner ved CERNs Large Hadron Collider.
- Din opgave er at finde ud af om kollisioner mellem tunge ioner er mere eller mindre mærkelige end kollisioner mellem protoner.
- Det vil fortælle os om egenskaberne ved den stærke kernekraft - den kraft der holder sammen på atomkernen.
ALICE Eksperimentet
ALICE-projektet har bygget en dedikeret detektor til at udnytte det unikke fysiske potentiale ved kerne-kerne-kollisioner ved LHC-energier. Vores mål er at studere fysik af stærkt interagerende stof med de højeste energitætheder, der hidtil er nået i laboratoriet. I en sådan tilstand dannes en ekstrem fase af stof - kaldet kvark-gluon plasma -. Vores univers antages at have været i en sådan urtilstand de første par milliontedele af et sekund efter Big Bang.
Mere om ALICE eksperimentet (på engelsk) >>
ATLAS Eksperimentet
Høj Energi Eksperimentel Partikelfysik-indsatsen ved Niels Bohr Institutet er koncentreret omkring acceleratorbaseret partikelfysik. Vores vigtigste indsats i disse år er ATLAS-eksperimentet ved CERN, verdens førende laboratorium for forskning i partikelfysik. I Højenergi-partikelfysikken undersøger vi universets grundlæggende struktur ved at studere dets grundlæggende bestanddele, de elementære partikler og kræfter.
Mere om ATLAS eksperimentet >>
IceCube Eksperimentet
IceCube Neutrino Observatory, der er indlejret 2,5 km under Sydpolen, er verdens største og mest følsomme "teleskop" for neutrinoer med høj energi. Med en kubik kilometer instrumenteret is er det den største partikeldetektor i verden.
IceCube er en del af den subatomære gruppe på Niels Bohr Institutet. Gruppen inkluderer både eksperimentalister og teoretikere (fra Niels Bohr International Academy).
Mere om IceCube eksperimentet (på engelsk) >>
Partikel- og Astropartikel Fæmonologi
Den videnskabelige viden udvikler sig generelt på to måder: top-down og bottom-up. "Fænomenologisk" partikelfysik er en "bottom-up teoretisk forskning".
Man starter med, hvad der observeres og sigter mod at opbygge en holistisk naturteori på en bund-op-måde. Ved at gøre dette skal man tage fat på ikke kun partikelfysikudfordringer, men også hele universets struktur, hvor partikelfysik påvirker kosmologiske observerbare i mange aspekter. På denne måde bliver fysik i mikro- og makroverdener sammenkoblet.
Mere om Partikel- og Astropartikel Fæmonologi (på engelsk) >>
National Instrument Center for CERN (NICE)
NICE er det nationale instrumentcenter for CERN-forskning. NICE støtter danske forskere i at udnytte CERNs accelerator- og detektorinfrastruktur. Aktuelle aktiviteter inkluderer ALICE, ALPHA, ATLAS, CAST og ISOLDE. Læs mere (på engelsk)
Discovery-centret lukkede, da bevillingen udløb den 31.12.2019.
Discovery Center
Hvordan blev universet skabt, hvilket inflationsscenarie spillede ud i første sekund, hvad skete der under kvark-gluon-plasma-æraen? Hvad er kilden til massespektret af grundlæggende partikler af stof og kræfter? Dette er de spørgsmål, vi stiller os ved Discovery Center. Læs mere (på engelsk)
Troels Christian Petersen, Lektor
Niels Bohr Bygningen
Jagtvej 155A, 2200 København N
Email: petersen@nbi.ku.dk
Telefon: +45 26 28 37 39
Malene Emilie Maar Vinding, Secretary
Niels Bohr Bygningen
Jagtvej 155A, 2200 København N
telefon: +45 35 32 53 55
E-mail: malene.vinding@nbi.ku.dk