Research in Astrophysics and Planetary Science at the Niels Bohr Institute Research in Astrophysics and Planetary Science at the Niels Bohr Institute Research in Astrophysics and Planetary Science at the Niels Bohr Institute Research in Astrophysics and Planetary Science at the Niels Bohr Institute Research in Astrophysics and Planetary Science at the Niels Bohr Institute

Astrofysik

På Niels Bohr Institutet forskes der inden for et bredt spektrum af astronomi og astrofysik - lige fra alt, hvad der har med det synlige univers som planeter, stjerner og galakser at gøre - til det 'usynlige' univers med tilstedeværelsen af mørk energi og mørkt stof.

Forskerne deltager i en række internationale projekter og har adgang til moderne teleskoper og satellitter via bl.a. Danmarks medlemskab af European Southern Observatory (ESO) og European Space Agency (ESA). Instituttet har også forskere der samarbejder med amerikanske NASA (National Aeronautics & Space Administration).

Astronomerne har sammen med elektronikingeniører og teknikere stor ekspertise i at udvikle og bygge nye avancerede instrumenter til udforskning af rummet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som studerende på Niels Bohr Instituttet bliver du undervist af forskere. Undervisernes døre står åbne og du kan blive en del af forskningsgrupperne.

Er du interesseret i en uddannelse inden for astronomi? Vil du gerne vide mere om uddannelsens indhold, hvordan det er at læse på Niels Bohr Institutet og hvordan du kan ansøge?

Så kig på disse sider:

Generelt om uddannelsen, studieliv, optagelse mm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astrofysik anvender fysikkens love til at forklare stjerner, planeter, galakser, interstellartåger, sorte huller, mørkt stof, mørk energi og alle de andre spændende fænomener i universet.

Da astrofysik dækker over at forstå mange størrelsesordner, fra det allermindste til det allerstørste, anvender astrofysikere koncepter og metoder fra mange fysikdiscipliner, såsom klassisk mekanik, elektromagnetisme, statistisk mekanik, termodynamik, kvantemekanik, relativitetsteori, nuklear- og partikelfysik, samt atom- og molekylærfysik.

Planeter

I århundreder har folk spekuleret på, om andre stjerner har planeter, og om disse planeter måske kan have liv.

Jorden sammenlignet med forskellige jordlignende exoplaneter

I løbet af de sidste par årtier er der sket store fremskridt i forhold til at opnå svar på disse spørgsmål. Studiet af exoplaneter – planeter omkring andre stjerner – er en af ​​de nyeste og hurtigst voksende grene af astrofysik.

Stjerner

At forstå stjernernes dannelse og udvikling er essentielt for at forstå universets udvikling som helhed. Astronomers tilgang til at finde forklaringer går via observationer ved mange forskellige bølgelængder, samt ved teoretiske beregninger.

Billede af stjernedannelse

Stjernedannelse er nært forbundet med planetdannelse på måder, der stadig ikke er helt forstået. Egenskaberne af de lyseste stjerner bestemmer det samlede stjerneproduktion i en galakse og er derfor koblet til galaksernes udvikling. Stjerners bevægelse bliver også bruges til at undersøge f.eks. tyngde påvirkningen fra mørkt stof.

Galakser

En galakse er et komplekst system af stjerner, mørkt stof og interstellar stof, bundet sammen af tyngdekraften.

Billede af galakser

Galakser er vært for nogle af naturens mest ekstreme processer. Galaksers fordeling i universet er domineret af en struktur hvor galakserne befinder sig i klynger og grupper. Der antages at være over 100 milliarder galakser i det observerbare univers. Den mest kendte galakse er vores egen Mælkevej. Galakser har ændret form og udsende gennem universets historie, dvs. siden de første blev dannet efter Big Bang og frem til nu.

Kosmologi

Kosmologi sigter mod at studere universets oprindelse og udvikling, fra Big Bang til i dag og frem til fremtiden. Det er den videnskabelige undersøgelse af universets oprindelse og udvikling.

Billede, der viser den større struktur i universet

I kosmologi foretages videnskabelige undersøgelse af universets oprindelse, dets stor skala strukturer og dynamik, samt de lovmæssigheder der styre de overordnet processer. Mens andre aspekter af astronomi beskæftiger sig med individuelle objekter og fænomener eller samlinger af objekter, spænder kosmologien over hele universet fra fødsel til død.

Højenergi astrofysik

Astrofysik med fokus på de mest energirige fænomener, kaldes højenergi astrofysik og studerer universets mere ekstreme objekter.

Stjernes kredsløb om et supermassivt sort hul

Sorte huller, neutronstjerner, eksploderende supernovaer og relativistisk jets udfordrer kontinuerligt vores forståelse af hvordan stof opfører sig under ekstreme tætheder og temperaturer, høje hastigheder, enorme magnetfelter og stærk tyngdekraft. At forstå disse ekstreme miljøer er nøglen til at fortolke de bizarre energirige fænomener, der f.eks. forekommer i aktive galakser, pulsarer, supernovaer og gamma-ray bursts.

Instrumentudvikling

Instrumentudvikling beror på et tæt samarbejde mellem astronomer, ingeniører og teknikere.

Instrumenter til teleskop

Gruppen har stor ekspertise i at udvikle og bygge nye avancerede instrumenter til udforskning af rummet, f.eks. har de udviklet og bygget en væsentlig del af det uhyre følsomme instrument, X-shooteren til kæmpeteleskoperne (VLT) i Chile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AstroNu

Neutrino astrofysik gruppen arbejder med at forstå neutrinoer. Neutrinoer er elementarpartikler med så små tværsnitsarealer, at de uendelig sjældent vekselvirker med andet stof, det er dette særlige karakteristika der har givet anledning til en ny gren af fysikken.

Læs mere om AstroNu >>

Exoplaneter & Astrobiologi

Det er kun få årtier siden man opdagede de første Exoplaneter, dvs. planeter uden for vores eget solsystem. I dag kender vi tusinder af dem, og de udgør en udfordring for forståelsen af, hvordan planetariske systemer dannes. Vores gruppe deltager i at opdage og karakterisere nogle af de mest interessante Exoplaneter. 

Læs mere om Exoplaneter (på engelsk) >>

MARS

Mars, og udforskningen af vores solsystem. Gruppen har en lang tradition for eksperimentel og observationel udforskning af Mars gennem deltagelse i NASA's Mars-missioner, der prøver at opklare, hvilken rolle vand har spillet i udviklingen på Mars. Med dansk-udviklede magnetisme-instrumenter undersøger man planetens rustrøde jern-mineraler, i støvet og jorden. Desuden arbejder gruppen med i projekter omkring vand og is på vores nabo-planet.

Læs mere om Mars (på engelsk) >>

Theoretical Astrophysics Group

Den teoretiske astrofysik gruppe ved NBI og Niels Bohr International Academy, dækker en bred vifte af områder indenfor astrofysik. Forskerne beskæftiger sig med at forstå de fysiske processer, der finder sted i de skiver af roterende gas og støv, der dannes i forbindelse med dannelse af stjerner og som også findes omkring sorte huller.

Læs mere Teoretisk Astrofysik (på engelsk)

Young Stars

Ud fra astronomiske observationer og detaljeret numeriske modeller undersøger forskerne hvordan stjerner og planeter dannes, med fokus på hvilken fysik og kemi der indgår i de helt tidlige stadier af stjernedannelse. Et af målene er at kunne påpege hvilke faktorer der afgøre dannelse af jordlignede planeter, med potentielt mulighed for liv.

Læs mere om Young Stars (på engelsk) >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DARK

DARK forsker i det mørke univers ved at studere supernovaer og gammaglimt i det fjerne univers. Visit the DARK homepage >>

DAWN

DAWN forsker i hvordan og hvornår de første galakser, stjerner og sorte huller blev dannet. Visit the DAWN homepage >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ansatte

Navn Titel Billede
Søg i Navn Søg i Titel
Agnello, Adriano Adjunkt Billede af Agnello, Adriano
Alexiou, Evdoxia Studerende FU Billede af Alexiou, Evdoxia
Allen, Natalie Pearl Ph.d.-studerende Billede af Allen, Natalie Pearl
Alwmark, Sanna Ingen jobbeskrivelse Billede af Alwmark, Sanna
Amadio, Flavia Ph.d.-stipendiat Billede af Amadio, Flavia
Andersen, Anja C. Professor Billede af Andersen, Anja C.
Andersen, Michael Ingemann Specialkonsulent Billede af Andersen, Michael Ingemann
Angus, Charlotte Postdoc Billede af Angus, Charlotte
Ansari, Zoe Gæst Billede af Ansari, Zoe
Aviles, Areli Castrejon Ingen jobbeskrivelse VIP Billede af Aviles, Areli Castrejon
Bach-Møller, Nanna Ingen jobbeskrivelse VIP Billede af Bach-Møller, Nanna
Balduin, Thorsten Ingen jobbeskrivelse VIP Billede af Balduin, Thorsten
Baungaard-Sørensen, Helena Sektionssekretær Billede af Baungaard-Sørensen, Helena
Blaauw, Sylvia Sekretær Billede af Blaauw, Sylvia
Bonaventura, Nina Akademisk medarbejder Billede af Bonaventura, Nina
Bonnerot, Clément Alexandre Postdoc Billede af Bonnerot, Clément Alexandre
Brammer, Gabriel Lektor Billede af Brammer, Gabriel
Bruun, Sofie Helene Ph.d.-stipendiat Billede af Bruun, Sofie Helene
Buchhave, Lars A. Adjungeret professor Billede af Buchhave, Lars A.
Campolmi, Irene Ekstern konsulent Billede af Campolmi, Irene
Campos Estrada, Beatriz Ph.d.-stipendiat Billede af Campos Estrada, Beatriz
Christensen, Lise Bech Lektor Billede af Christensen, Lise Bech
Clasen, Jacob Wang Ekstern konsulent Billede af Clasen, Jacob Wang
Clemmensen, Frederik Ferrold Ingen jobbeskrivelse VIP Billede af Clemmensen, Frederik Ferrold
Cold, Cecilie Ph.d.-stipendiat Billede af Cold, Cecilie
D'Orazio, Daniel J Adjunkt Billede af D'Orazio, Daniel J
Damkjær, Oliver David Ph.d.-stipendiat Billede af Damkjær, Oliver David
Damm, Jo Verwohlt Videnskabelig assistent Billede af Damm, Jo Verwohlt
Dib, Sami Marcel Postdoc Billede af Dib, Sami Marcel
Dutkowska, Katarzyna Magdalena Ph.d.-stipendiat Billede af Dutkowska, Katarzyna Magdalena
Farías Hinojosa, Diego Andrés Ph.d.-stipendiat Billede af Farías Hinojosa, Diego Andrés
Fujimoto, Seiji Postdoc Billede af Fujimoto, Seiji
Fynbo, Johan Peter Uldall Professor Billede af Fynbo, Johan Peter Uldall
Gall, Christa Lektor Billede af Gall, Christa
Garrido Zornoza, Miguel Ph.d.-stipendiat Billede af Garrido Zornoza, Miguel
Gavino, Sacha Paul-Elie Postdoc Billede af Gavino, Sacha Paul-Elie
Gianas, Lazaros Studerende Billede af Gianas, Lazaros
Giménez Arteaga, Clara Ph.d.-stipendiat Billede af Giménez Arteaga, Clara
Gould, Katriona Mai Landau Ph.d.-stipendiat Billede af Gould, Katriona Mai Landau
Gressel, Oliver Ingen jobbeskrivelse Billede af Gressel, Oliver
Hansen, Steen Harle Lektor Billede af Hansen, Steen Harle
Haugbølle, Troels Lektor Billede af Haugbølle, Troels
Heinemann, Tobias Peter Lektor Billede af Heinemann, Tobias Peter
Heintz, Kasper Elm Adjunkt Billede af Heintz, Kasper Elm
Hjorth, Jens Professor Billede af Hjorth, Jens
Høg, Erik Lektor emeritus Billede af Høg, Erik
Izzo, Luca Postdoc Billede af Izzo, Luca
Jakobsen, Peter Adjungeret professor Billede af Jakobsen, Peter
Jin, Shuowen Ekstern postdoc Billede af Jin, Shuowen
Johannsen, Peter Kontorfunktionær Billede af Johannsen, Peter
Jørgensen, Jes Kristian Professor Billede af Jørgensen, Jes Kristian
Jørgensen, Uffe Gråe Professor MSO Billede af Jørgensen, Uffe Gråe
Khetan, Nandita Postdoc Billede af Khetan, Nandita
Killi, Meg Ph.d.-stipendiat Billede af Killi, Meg
Klitsch, Anne Postdoc Billede af Klitsch, Anne
Knude, Jens Kirkeskov Lektor emeritus Billede af Knude, Jens Kirkeskov
Kodi Ramanah, Doogesh Postdoc Billede af Kodi Ramanah, Doogesh
Kokorev, Vasilii Postdoc Billede af Kokorev, Vasilii
Kolborg, Anne Noer Ph.d.-stipendiat Billede af Kolborg, Anne Noer
Kristensen, Lars Egstrøm Lektor Billede af Kristensen, Lars Egstrøm
Kuruwita, Rajika Lakmali Postdoc Billede af Kuruwita, Rajika Lakmali
Küffmeier, Michael Ekstern Billede af Küffmeier, Michael
Lagerfjärd, Anders Ingen jobbeskrivelse VIP Billede af Lagerfjärd, Anders
Laursen, Peter Akademisk medarbejder FU Billede af Laursen, Peter
Li, Zhen Ph.d.-studerende Billede af Li, Zhen
Liu, Bin Postdoc Billede af Liu, Bin
Lu, Ting-Yi Ph.d.-stipendiat Billede af Lu, Ting-Yi
Madsen, Morten Bo Lektor Billede af Madsen, Morten Bo
Magdis, Georgios Adjungeret lektor Billede af Magdis, Georgios
Malesani, Daniele Bjørn Gæsteforsker Billede af Malesani, Daniele Bjørn
Mason, Charlotte Lektor Billede af Mason, Charlotte
Mayo, Andrew Wayne Ph.d.-studerende Billede af Mayo, Andrew Wayne
McPartland, Conor Postdoc Billede af McPartland, Conor
Merusi, Marco Ph.d.-stipendiat Billede af Merusi, Marco
Milvang-Jensen, Bo Videnskabelig assistent Billede af Milvang-Jensen, Bo
Møller, Kristian Holten Postdoc Billede af Møller, Kristian Holten
Nissen, Guarn Elizabeth Specialkonsulent Billede af Nissen, Guarn Elizabeth
Nordlund, Åke Emeritus Billede af Nordlund, Åke
Nordström, Birgitta Lektor emerita Billede af Nordström, Birgitta
Oesch, Pascal Lektor Billede af Oesch, Pascal
Pedersen, Holger Lektor emeritus Billede af Pedersen, Holger
Pessah, Martin Elias Professor MSO Billede af Pessah, Martin Elias
Pfister, Hugo Ingen jobbeskrivelse Billede af Pfister, Hugo
Pitts, Rebecca Postdoc Billede af Pitts, Rebecca
Prieto Lyon, Gonzalo Juan Ph.d.-stipendiat Billede af Prieto Lyon, Gonzalo Juan
Raimundo, Sandra Adjunkt Billede af Raimundo, Sandra
Rangavar Langeroodi, Danial Ph.d.-stipendiat Billede af Rangavar Langeroodi, Danial
Rasmussen, Per Kjærgaard Lektor emeritus Billede af Rasmussen, Per Kjærgaard
Reynolds, Tom Gæsteforsker Billede af Reynolds, Tom
Rizzo, Francesca Postdoc Billede af Rizzo, Francesca
Rusakov, Vadim Ph.d.-stipendiat Billede af Rusakov, Vadim
Samsing, Johan Georg Mulvad Adjunkt Billede af Samsing, Johan Georg Mulvad
Sarangi, Arka Postdoc Billede af Sarangi, Arka
Schneider, Aaron David Ph.d.-stipendiat Billede af Schneider, Aaron David
Schrøder, Sophie Lund Indskrevet ph.d.-studerende Billede af Schrøder, Sophie Lund
Sharma, Rajeeb Ph.d.-stipendiat Billede af Sharma, Rajeeb
Steinhardt, Charles Louis Lektor Billede af Steinhardt, Charles Louis
Strait, Victoria Bellinger Postdoc Billede af Strait, Victoria Bellinger
Støvelbæk, Nanna Marie Baars Gæstestuderende Billede af Støvelbæk, Nanna Marie Baars
Symeonidou, Eftychia Ph.d.-studerende Billede af Symeonidou, Eftychia
Toft, Sune Professor Billede af Toft, Sune
Tolbøll, Signe Heinfelt Konsulent Billede af Tolbøll, Signe Heinfelt
Valentino, Francesco Maria Adjunkt Billede af Valentino, Francesco Maria
Vestergaard, Marianne Professor Billede af Vestergaard, Marianne
Vigna Gomez, Alejandro Postdoc Billede af Vigna Gomez, Alejandro
Viuho, Joonas Kari Markku Ph.d.-stipendiat Billede af Viuho, Joonas Kari Markku
Watson, Darach Jafar Lektor Billede af Watson, Darach Jafar
Weaver, John R. Postdoc Billede af Weaver, John R.
Westergaard, Michelle Sektionssekretær Billede af Westergaard, Michelle
Widmark, Axel Postdoc Billede af Widmark, Axel
Wojtak, Radoslaw Jan Lektor Billede af Wojtak, Radoslaw Jan
Zalesky, Lukas Morse Ph.d.-studerende Billede af Zalesky, Lukas Morse
d'Alessandro, Azzurra Ph.d.-stipendiat Billede af d'Alessandro, Azzurra