Research in Astrophysics and Planetary Science at the Niels Bohr Institute Research in Astrophysics and Planetary Science at the Niels Bohr Institute Research in Astrophysics and Planetary Science at the Niels Bohr Institute Research in Astrophysics and Planetary Science at the Niels Bohr Institute Research in Astrophysics and Planetary Science at the Niels Bohr Institute

Astrofysik

På Niels Bohr Institutet forskes der inden for et bredt spektrum af astronomi og astrofysik - lige fra alt, hvad der har med det synlige univers som planeter, stjerner og galakser at gøre - til det 'usynlige' univers med tilstedeværelsen af mørk energi og mørkt stof.

Forskerne deltager i en række internationale projekter og har adgang til moderne teleskoper og satellitter via bl.a. Danmarks medlemskab af European Southern Observatory (ESO) og European Space Agency (ESA). Instituttet har også forskere der samarbejder med amerikanske NASA (National Aeronautics & Space Administration).

Astronomerne har sammen med elektronikingeniører og teknikere stor ekspertise i at udvikle og bygge nye avancerede instrumenter til udforskning af rummet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som studerende på Niels Bohr Instituttet bliver du undervist af forskere. Undervisernes døre står åbne og du kan blive en del af forskningsgrupperne.

Er du interesseret i en uddannelse inden for astronomi? Vil du gerne vide mere om uddannelsens indhold, hvordan det er at læse på Niels Bohr Institutet og hvordan du kan ansøge?

Så kig på disse sider:

Generelt om uddannelsen, studieliv, optagelse mm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astrofysik anvender fysikkens love til at forklare stjerner, planeter, galakser, interstellartåger, sorte huller, mørkt stof, mørk energi og alle de andre spændende fænomener i universet.

Da astrofysik dækker over at forstå mange størrelsesordner, fra det allermindste til det allerstørste, anvender astrofysikere koncepter og metoder fra mange fysikdiscipliner, såsom klassisk mekanik, elektromagnetisme, statistisk mekanik, termodynamik, kvantemekanik, relativitetsteori, nuklear- og partikelfysik, samt atom- og molekylærfysik.

Planeter

I århundreder har folk spekuleret på, om andre stjerner har planeter, og om disse planeter måske kan have liv.

Jorden sammenlignet med forskellige jordlignende exoplaneter

I løbet af de sidste par årtier er der sket store fremskridt i forhold til at opnå svar på disse spørgsmål. Studiet af exoplaneter – planeter omkring andre stjerner – er en af ​​de nyeste og hurtigst voksende grene af astrofysik.

Stjerner

At forstå stjernernes dannelse og udvikling er essentielt for at forstå universets udvikling som helhed. Astronomers tilgang til at finde forklaringer går via observationer ved mange forskellige bølgelængder, samt ved teoretiske beregninger.

Billede af stjernedannelse

Stjernedannelse er nært forbundet med planetdannelse på måder, der stadig ikke er helt forstået. Egenskaberne af de lyseste stjerner bestemmer det samlede stjerneproduktion i en galakse og er derfor koblet til galaksernes udvikling. Stjerners bevægelse bliver også bruges til at undersøge f.eks. tyngde påvirkningen fra mørkt stof.

Galakser

En galakse er et komplekst system af stjerner, mørkt stof og interstellar stof, bundet sammen af tyngdekraften.

Billede af galakser

Galakser er vært for nogle af naturens mest ekstreme processer. Galaksers fordeling i universet er domineret af en struktur hvor galakserne befinder sig i klynger og grupper. Der antages at være over 100 milliarder galakser i det observerbare univers. Den mest kendte galakse er vores egen Mælkevej. Galakser har ændret form og udsende gennem universets historie, dvs. siden de første blev dannet efter Big Bang og frem til nu.

Kosmologi

Kosmologi sigter mod at studere universets oprindelse og udvikling, fra Big Bang til i dag og frem til fremtiden. Det er den videnskabelige undersøgelse af universets oprindelse og udvikling.

Billede, der viser den større struktur i universet

I kosmologi foretages videnskabelige undersøgelse af universets oprindelse, dets stor skala strukturer og dynamik, samt de lovmæssigheder der styre de overordnet processer. Mens andre aspekter af astronomi beskæftiger sig med individuelle objekter og fænomener eller samlinger af objekter, spænder kosmologien over hele universet fra fødsel til død.

Højenergi astrofysik

Astrofysik med fokus på de mest energirige fænomener, kaldes højenergi astrofysik og studerer universets mere ekstreme objekter.

Stjernes kredsløb om et supermassivt sort hul

Sorte huller, neutronstjerner, eksploderende supernovaer og relativistisk jets udfordrer kontinuerligt vores forståelse af hvordan stof opfører sig under ekstreme tætheder og temperaturer, høje hastigheder, enorme magnetfelter og stærk tyngdekraft. At forstå disse ekstreme miljøer er nøglen til at fortolke de bizarre energirige fænomener, der f.eks. forekommer i aktive galakser, pulsarer, supernovaer og gamma-ray bursts.

Instrumentudvikling

Instrumentudvikling beror på et tæt samarbejde mellem astronomer, ingeniører og teknikere.

Instrumenter til teleskop

Gruppen har stor ekspertise i at udvikle og bygge nye avancerede instrumenter til udforskning af rummet, f.eks. har de udviklet og bygget en væsentlig del af det uhyre følsomme instrument, X-shooteren til kæmpeteleskoperne (VLT) i Chile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AstroNu

Neutrino astrofysik gruppen arbejder med at forstå neutrinoer. Neutrinoer er elementarpartikler med så små tværsnitsarealer, at de uendelig sjældent vekselvirker med andet stof, det er dette særlige karakteristika der har givet anledning til en ny gren af fysikken.

Læs mere om AstroNu >>

Exoplaneter & Astrobiologi

Det er kun få årtier siden man opdagede de første Exoplaneter, dvs. planeter uden for vores eget solsystem. I dag kender vi tusinder af dem, og de udgør en udfordring for forståelsen af, hvordan planetariske systemer dannes. Vores gruppe deltager i at opdage og karakterisere nogle af de mest interessante Exoplaneter. 

Læs mere om Exoplaneter (på engelsk) >>

MARS

Mars, og udforskningen af vores solsystem. Gruppen har en lang tradition for eksperimentel og observationel udforskning af Mars gennem deltagelse i NASA's Mars-missioner, der prøver at opklare, hvilken rolle vand har spillet i udviklingen på Mars. Med dansk-udviklede magnetisme-instrumenter undersøger man planetens rustrøde jern-mineraler, i støvet og jorden. Desuden arbejder gruppen med i projekter omkring vand og is på vores nabo-planet.

Læs mere om Mars (på engelsk) >>

Theoretical Astrophysics Group

Den teoretiske astrofysik gruppe ved NBI og Niels Bohr International Academy, dækker en bred vifte af områder indenfor astrofysik. Forskerne beskæftiger sig med at forstå de fysiske processer, der finder sted i de skiver af roterende gas og støv, der dannes i forbindelse med dannelse af stjerner og som også findes omkring sorte huller.

Læs mere Teoretisk Astrofysik (på engelsk)

Young Stars

Ud fra astronomiske observationer og detaljeret numeriske modeller undersøger forskerne hvordan stjerner og planeter dannes, med fokus på hvilken fysik og kemi der indgår i de helt tidlige stadier af stjernedannelse. Et af målene er at kunne påpege hvilke faktorer der afgøre dannelse af jordlignede planeter, med potentielt mulighed for liv.

Læs mere om Young Stars (på engelsk) >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DARK

DARK forsker i det mørke univers ved at studere supernovaer og gammaglimt i det fjerne univers. Visit the DARK homepage >>

DAWN

DAWN forsker i hvordan og hvornår de første galakser, stjerner og sorte huller blev dannet. Visit the DAWN homepage >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sektionen Astrofysik og Planetforskning

Øster Voldgade 5-7, 1350 København K, Bygning: 01-2-407
Sektionsleder: Troels Haugbølle, Lektor
Telefon: +45 35 32 11 41, Email: haugboel@nbi.ku.dk
Sekretær: Julie Meier Hansen
Telefon: +45 35  33 43 96, Email: juliemh@nbi.ku.dk 

Sektionen The Cosmic Dawn Centre

Niels Bohr Bygningen, Jagtvej 128, 2 sal, 2200 København N.
Sektionsleder: Johan Peter Uldall Fynbo, Professor
Telefon: +45 35 32 59 83, Email: jfynbo@nbi.ku.dk 
Sekretær: Guarn Elizabeth Nissen
Telefon: +45 35 32 59 68, Email: guarn.nissen@nbi.ku.dk

Sektionen Dark Cosmology Centre

Niels Bohr Bygningen, Jagtvej 128, 2 sal, 2200 København N.
Sektionsleder: Steen Harle Hansen, Associate Professor
Telefon: +45 35 32 59 88, Email: hansen@nbi.ku.dk
Sekretær: Meagan Kelsey Jensen
Telefon: +45 35 32 59 20, Email: meagan.kelsey@nbi.ku.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ansatte

Navn Titel Billede
Søg i Navn Søg i Titel
Agnello, Adriano Gæsteforsker Billede af Agnello, Adriano
Alexiou, Evdoxia Studerende FU Billede af Alexiou, Evdoxia
Allen, Natalie Ph.d.-stipendiat Billede af Allen, Natalie
Amadio, Flavia Indskrevet ph.d.-studerende Billede af Amadio, Flavia
Andersen, Anja C. Professor Billede af Andersen, Anja C.
Andersen, Michael Ingemann Specialkonsulent Billede af Andersen, Michael Ingemann
Angus, Charlotte Ekstern forsker Billede af Angus, Charlotte
Bacchini, Cecilia Postdoc Billede af Bacchini, Cecilia
Bach-Møller, Nanna Ph.d.-studerende Billede af Bach-Møller, Nanna
Balduin, Thorsten Ph.d.-studerende Billede af Balduin, Thorsten
Baungaard-Sørensen, Helena Sektionssekretær Billede af Baungaard-Sørensen, Helena
Berlok, Thomas Postdoc Billede af Berlok, Thomas
Brammer, Gabriel Lektor Billede af Brammer, Gabriel
Bruun, Sofie Helene Indskrevet ph.d.-studerende Billede af Bruun, Sofie Helene
Campolmi, Irene Ekstern konsulent Billede af Campolmi, Irene
Campos Estrada, Beatriz Indskrevet ph.d.-studerende Billede af Campos Estrada, Beatriz
Christensen, Lise Bech Lektor Billede af Christensen, Lise Bech
Clasen, Jacob Wang Ekstern konsulent Billede af Clasen, Jacob Wang
Damkjær, Oliver David Ph.d.-stipendiat Billede af Damkjær, Oliver David
Dib, Sami Marcel Ekstern forsker Billede af Dib, Sami Marcel
Fabj, Gaia Ph.d.-stipendiat Billede af Fabj, Gaia
Farías Hinojosa, Diego Andrés Ph.d.-stipendiat Billede af Farías Hinojosa, Diego Andrés
Fynbo, Johan Peter Uldall Professor Billede af Fynbo, Johan Peter Uldall
Gall, Christa Lektor Billede af Gall, Christa
Garrido Zornoza, Miguel Ph.d.-stipendiat Billede af Garrido Zornoza, Miguel
Gavino, Sacha Paul-Elie Postdoc Billede af Gavino, Sacha Paul-Elie
Gelli, Viola Postdoc Billede af Gelli, Viola
Giménez Arteaga, Clara Ekstern konsulent Billede af Giménez Arteaga, Clara
Gledhill, Rachel Alice Ekstern konsulent Billede af Gledhill, Rachel Alice
Gottumukkala, Rashmi Ph.d.-stipendiat Billede af Gottumukkala, Rashmi
Gould, Katriona Mai Landau Ekstern konsulent Billede af Gould, Katriona Mai Landau
Grcic, Marcela Ph.d.-stipendiat Billede af Grcic, Marcela
Gressel, Oliver Ingen jobbeskrivelse Billede af Gressel, Oliver
Hajela, Aprajita Postdoc Billede af Hajela, Aprajita
Hansen, Steen Harle Professor Billede af Hansen, Steen Harle
Haugbølle, Troels Lektor Billede af Haugbølle, Troels
Heinemann, Tobias Peter Gæsteforsker Billede af Heinemann, Tobias Peter
Heintz, Kasper Elm Adjunkt Billede af Heintz, Kasper Elm
Hendriks, Kai Sebastian Paul Ph.d.-stipendiat Billede af Hendriks, Kai Sebastian Paul
Hjorth, Jens Professor Billede af Hjorth, Jens
Hjortlund, Jacob Osman Videnskabelig assistent Billede af Hjortlund, Jacob Osman
Holm, Simone Vejlgaard Ph.d.-stipendiat Billede af Holm, Simone Vejlgaard
Hutter, Anne Katharina Postdoc Billede af Hutter, Anne Katharina
Høg, Erik Lektor emeritus Billede af Høg, Erik
Izzo, Luca Ekstern forsker Billede af Izzo, Luca
Jakobsen, Peter Adjungeret professor Billede af Jakobsen, Peter
Jensen, Meagan Kelsey Centerkoordinator Billede af Jensen, Meagan Kelsey
Jin, Shuowen Ekstern postdoc Billede af Jin, Shuowen
Jørgensen, Jes Kristian Professor Billede af Jørgensen, Jes Kristian
Jørgensen, Uffe Gråe Lektor Billede af Jørgensen, Uffe Gråe
Kadela, Arthur Matthew Videnskabelig assistent Billede af Kadela, Arthur Matthew
Kakiichi, Koki Adjunkt Billede af Kakiichi, Koki
Khetan, Nandita Postdoc Billede af Khetan, Nandita
Khosravaninezad, Negin Akademisk medarbejder FU Billede af Khosravaninezad, Negin
Kinch, Kjartan Bergeron Adjungeret lektor Billede af Kinch, Kjartan Bergeron
Klausen, Rikke Stougaard Studerende Billede af Klausen, Rikke Stougaard
Knude, Jens Kirkeskov Lektor emeritus Billede af Knude, Jens Kirkeskov
Kokorev, Vasilii Ekstern konsulent Billede af Kokorev, Vasilii
Kreilgaard, Kimi Cardoso Ph.d.-stipendiat Billede af Kreilgaard, Kimi Cardoso
Kuruwita, Rajika Lakmali Gæsteforsker Billede af Kuruwita, Rajika Lakmali
Küffmeier, Michael Postdoc Billede af Küffmeier, Michael
Laursen, Peter Akademisk medarbejder FU Billede af Laursen, Peter
Lemming, Mikkel Peter Ekstern konsulent Billede af Lemming, Mikkel Peter
Lesniewska, Aleksandra Lidia Videnskabelig assistent Billede af Lesniewska, Aleksandra Lidia
Li, Zhen Ph.d.-studerende Billede af Li, Zhen
Liu, Bin Gæsteforsker Billede af Liu, Bin
Liu, Lijie Postdoc Billede af Liu, Lijie
Lu, Ting-Yi Ph.d.-stipendiat Billede af Lu, Ting-Yi
Ma, Guozhen Ph.d.-stipendiat Billede af Ma, Guozhen
Madsen, Morten Bo Lektor Billede af Madsen, Morten Bo
Magdis, Georgios Adjungeret lektor Billede af Magdis, Georgios
Malesani, Daniele Bjørn Akademisk medarbejder Billede af Malesani, Daniele Bjørn
Mason, Charlotte Lektor Billede af Mason, Charlotte
Matharu, Jasleen Kaur Postdoc Billede af Matharu, Jasleen Kaur
Mayo, Andrew Wayne Ph.d.-studerende Billede af Mayo, Andrew Wayne
Mazurczyk, Mikolaj Tymon Videnskabelig assistent Billede af Mazurczyk, Mikolaj Tymon
Mc Partland, Conor John Ryan Postdoc Billede af Mc Partland, Conor John Ryan
Milvang-Jensen, Bo Akademisk medarbejder FU Billede af Milvang-Jensen, Bo
Møller, Kristian Holten Gæsteforsker Billede af Møller, Kristian Holten
Nielsen, Rasmus Damgaard Ph.d.-stipendiat Billede af Nielsen, Rasmus Damgaard
Nordlund, Åke Professor Billede af Nordlund, Åke
Nordström, Birgitta Lektor emerita Billede af Nordström, Birgitta
Nørby, Freja Amalie Studerende FU Billede af Nørby, Freja Amalie
O'Neill, David William Ph.d.-stipendiat Billede af O'Neill, David William
Oesch, Pascal Lektor Billede af Oesch, Pascal
Pearson, Sarah Adjunkt Billede af Pearson, Sarah
Pearson, Sarah Adjunkt Billede af Pearson, Sarah
Pedersen, Holger Lektor emeritus Billede af Pedersen, Holger
Pedersen, Kristian Ekstern Billede af Pedersen, Kristian
Pessah, Martin Elias Professor Billede af Pessah, Martin Elias
Prieto Lyon, Gonzalo Juan Ph.d.-stipendiat Billede af Prieto Lyon, Gonzalo Juan
Raimundo, Sandra Ekstern forsker Billede af Raimundo, Sandra
Rangavar Langeroodi, Danial Ph.d.-stipendiat Billede af Rangavar Langeroodi, Danial
Rasmussen, Per Kjærgaard Lektor emeritus Billede af Rasmussen, Per Kjærgaard
Reynolds, Tom Postdoc Billede af Reynolds, Tom
Rizzo, Francesca Ekstern konsulent Billede af Rizzo, Francesca
Rusakov, Vadim Ekstern konsulent Billede af Rusakov, Vadim
Samsing, Johan Georg Mulvad Adjunkt Billede af Samsing, Johan Georg Mulvad
Sarangi, Arka Adjunkt Billede af Sarangi, Arka
Sedgewick, Aidan Postdoc Billede af Sedgewick, Aidan
Sharma, Rajeeb Ph.d.-stipendiat Billede af Sharma, Rajeeb
Shuntov, Marko Postdoc Billede af Shuntov, Marko
Steinhardt, Charles Lektor Billede af Steinhardt, Charles
Strait, Victoria Bellinger Postdoc Billede af Strait, Victoria Bellinger
Symeonidou, Eftychia Ph.d.-studerende Billede af Symeonidou, Eftychia
Tiede, Christopher William Postdoc Billede af Tiede, Christopher William
Toft, Sune Professor Billede af Toft, Sune
Tracanna, Fabiano Videnskabelig assistent Billede af Tracanna, Fabiano
Trani, Alessandro Postdoc Billede af Trani, Alessandro
Valeckas, Kostas IT-medarbejder Billede af Valeckas, Kostas
Valentino, Francesco Maria Ekstern konsulent Billede af Valentino, Francesco Maria
Verwohlt, Jo Videnskabelig assistent Billede af Verwohlt, Jo
Vestergaard, Marianne Professor Billede af Vestergaard, Marianne
Viuho, Joonas Kari Markku Ph.d.-stipendiat Billede af Viuho, Joonas Kari Markku
Watson, Darach Jafar Professor Billede af Watson, Darach Jafar
Widmark, Axel Gæsteforsker Billede af Widmark, Axel
Wojtak, Radoslaw Jan Lektor Billede af Wojtak, Radoslaw Jan
Wu, Sirui Kandidatstuderende Billede af Wu, Sirui
Zalesky, Lukas Morse Ph.d.-studerende Billede af Zalesky, Lukas Morse
Zwick, Lorenz Postdoc Billede af Zwick, Lorenz
d'Alessandro, Azzurra Ph.d.-stipendiat Billede af d'Alessandro, Azzurra