Faststoffysik
Faststoffysik arbejder med at forstå de fysiske egenskaber af faste stoffer, hvad enten det drejer sig om naturligt forekommende eller syntetisk fremstillede materialer.
Forståelsen af makroskopiske egenskaber, som for eksempel magnetisme og elektrisk modstand, beror på en statistisk beskrivelse af et astronomisk antal atomer. Med afsæt i det periodiske system, og de enkelte atomers velforståede kvantefysik, er kombinationsmulighederne uendelige, og man opdager til stadighed nye fascinerende fænomener.
Faststoffysik danner grundlag for en lang række dagligdags teknologier, lige fra hærdning af stål, til fremstilling af integrerede mikrochips. Moderne forskning i faststoffysik foregår på såvel store røntgen- og neutronspredningsfaciliteter i udlandet, som i lokale laboratorier, hvor kvantefænomener udforskes ved temperaturer nær det absolutte nulpunkt. Fasstoffysik har stor udveksling med tilgrænsende forskningsområder, herunder biofysik, nanovidenskab, kemi, optik og kvanteinformation.
Som studerende på Niels Bohr Instituttet bliver du undervist af forskere. Undervisernes døre står åbne og du kan blive en del af forskningsgrupperne.
Er du interesseret i en uddannelse inden for faststoffysik? Vil du gerne vide mere om uddannelsens indhold, hvordan det er at læse på Niels Bohr Institutet og hvordan du kan ansøge?
Så kig på disse sider:
Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme
Visionen for Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme er, at vi vil skabe et verdensførende kvanteøkosystem, der radikalt forbedrer kvantecomputerlandskabet der positivt påvirker vores samfund.
Det har potentialet til at skabe en fundamental ny forståelse og løsninger på problemer inden for både fysikken og biovidenskaben.
Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme >>
Neutron- og Røntgenspredning
Forskningsgruppen Neutron- og Røntgenspredning bruger neutron- og røntgenstråling til at undersøge faste stoffers atomare struktur.
De faste stoffers atomare struktur undersøges på nanometer-skala, så man f.eks. kan se form og størrelse af alt lige fra bløde biologiske overflader til hårde metaller. Man undersøger også, hvordan atomerne bevæger sig - om de står og vibrerer eller om de spredes. Det er for at finde ud af, hvordan alt det materiale, vi omgiver os med, er bygget op. Ved at blive klogere på, hvordan materialer er bygget op, kan man finde ud af deres egenskaber.
Røntgen og Neutronspredning >>
Teoretisk Faststoffysik
Teoretisk Faststoffysik arbejder med teoretisk mangelegeme- og faststoffysik i forbindelse med kvantemekaniske effekter i nanostrukturer og på at forstå materialernes opførsel baseret på den atomare struktur af stoffet.
Gruppen forsker i avancerede materialer, f.eks. højtemperatur superledere, og superledere og isolatorer med nye egenskaber i form af topologisk definerede tilstande.
I samspil med Center for Kvante-Elektronik forskes der i kvanteinformationssystemer og anvendelse og forståelse af kvantemekaniske effekter i nanometer-små elektroniske komponenter.
Center for Quantum Devices
Forskningen i grundforskningscentret, Center for Kvante-Elektronik går ud på at skabe kobling mellem to vidt forskellige verdener – klassisk faststoffysik og atomar kvantefysik.
Formålet er at udvikle fremtidens kvanteelektronik ved at udforske samspillet mellem avancerede materialer og de kvantemekaniske effekter i elektroniske nanokomponenter bestående af faste stoffer. Der kan være tale om halvledende nanotråde, kulstof nanorør og superledende systemer.
Katrin Hjorth, Gruppesekretær Niels Bohr Bygningen, Jagtvej 155A, 2200 København N. Telefon: +45 35 33 32 49 Email: khjorth@nbi.ku.dk |
Kim Lefmann, Professor X-ray and Neutron Science Universitetsparken 5, HCØ, Bygning 3, 2100 København Ø Email: lefmann@nbi.ku.dk Mobil: +45 29 25 04 76 |
Jens Paaske, Lektor Niels Bohr Bygningen Jagtvej 155, 2. sal 2200 København N. Email: paaske@nbi.ku.dk Telefon: +45 353-20395 |