Niels Bohr Institutets årlige Temadag er for erhvervsaktive lærere på de gymnasiale uddannelser samt folkeskolen, hvor der vil være foredrag med førende forskere, og mulighed for at stille spørgsmål.

Temadag 18. november 2022, kl. 9-16:

Niels Bohr Institutets Temadag 2022

Efter at have fejret både H. C. Ørsted, Niels Bohr og instituttet fra 2020 til i år, er det blevet tid til at fejre Willi Dansgaard, der blev født for 100 år siden.

Willi Dansgaard startede sin iskerneforskning i 1968, der sidenhen er blevet verdensførende inden for området. Jørgen Peder Steffensen har været med i Is og Klima gruppen næsten lige så længe. Det har været en gloende sommer med tørke mange steder i Europa, er det noget vi skal til at vænne os til, eller en enlig svale? Det vil Helle Astrid Kjær fortælle os om.

NBI er er blandt verdens førende inden for kvanteforskningen, og professor Klaus Mølmer kommer og fortæller os om den forskning, som mange af verdens universiteter og store IT-virksomheder koncentrerer sig om i disse år. Kim Splittorff vil også fortælle og demonstrere, hvordan hans studerende laver øvelser online på kvantecomputere.

Efter års forsinkelser og et halvt års rejse, nedkøling og kalibrering begyndte rumteleskopet James Webb endelig i juli at forsyne os med den ene fantastiske observation efter den anden. Teleskopet er blevet kaldt "Hubbles efterfølger", men er meget mere end dét. Det fortæller Peter Laursen os om.

Og til sidst vil vi høre hvad vi kan forvente fra verdens største fysikeksperiment CERN, der nu er gået i gang med det vi kalder LHC sæson 3. Det er Troels Petersen, lektor og leder af sektionen for eksperimentel partikelfysik på NBI, der opdaterer os om CERN.

Kl. 09:00-09:45
Troels Petersen, Lektor

Troels Petersen

LHC sæson 3

Troels vil fortælle om opgraderingen af LHC, og om CERN.

 

Kl. 09:45-10:30
Helle Astrid Kjær, Lektor

Tipping Points i klimasystemet

Vi ser nu de menneskeskabte klimaforandringer, som verdenssamfundet er nødt til at reagere på.

IPCCs klimamodeller forudser globale temperaturstigninger i fremtiden, som det bliver overordentligt vanskeligt at holde under Parisaftalens 1,5 grader.

Alvoren i at begrænse temperaturstigningerne bunder i frygten for, at vi kan ramme klimatiske tipping points, hvor elementer i klimaet løber løbsk, og hvorfra vi ikke kan vende tilbage til de oprindelige forhold.

Helle Astrid Kjær forklarer hvad tipping points er, og hvor de kan forekomme.

 

kl.10:30-11:00

Kaffepause

 

 

Kl. 11:00-11:45
Klaus Mølmer, professor

klaus Mølmer

Kvanteforskningen på NBI

I Danmark og internationalt forskes der intenst i at udnytte mikroskopiske partiklers adfærd i kvantecomputere og andre kvanteteknologier. Der er mulighed for kolossale teknologiske landvindinger og både politikerne og industrien bakker op om yderligere forstærkning af forskning og uddannelse på området.

Foredraget vil give et sammendrag af de paradoksale fysiske mekanismer, der danner grundlaget for de nye kvanteteknologier og eksempler på hvordan de virker i praksis. 

 

Kl. 11:45-12:00
Jørgen Beck Hansen, Lektor 

Jørgen Bech Hansen

Mød os på NBI

Jørgen Beck Hansen er vores faste speedsnakkende konferencier, der holder styr på det hele - inklusiv at fortælle om hvilke muligheder skolerne har med Niels Bohr Institutet.

Jørgen fortæller om SOP og SRP, Ungdomslaboratoriet, Studerende for en dag, Studiepraktik, Åbent hus, Kulturnat og meget meget mere.

  

kl. 12:00-13:00

Frokost

 

Kl. 13:00-13:45
Kim Splittorff, Lektor

Kim Splittorff

Studerende laver online øvelser på kvantecomputer

Spillereglerne i kvantemekanik er meget anderledes end i den klassiske fysik, ja med Bohrs ord er de chokerende anderledes. "Den der ikke er er blevet chokeret over kvantemekanik, har endnu ikke forstået den". De studerende på Niels Bohr Institutet nøjes ikke med at blive indført i kvantemekanikken med tavle og kridt, de laver rent faktisk også øvelser på IBMs kvantecomputer oppe i skyen, hvor de tester kvantemekanikken af.

Se en video om online øvelser på kvantecomputer her 

 

kl. 13:45-14:30
Peter Laursen, fysikformidler (DAWN)

James Webb — verdens største rumteleskop

Efter års forsinkelser og et halvt års rejse, nedkøling og kalibrering begyndte rumteleskopet James Webb endelig i juli at forsyne os med den ene fantastiske observation efter den anden. Teleskopet er blevet kaldt "Hubbles efterfølger", men er meget mere end dét: Med sine infrarøde detektorer vil det især komme til at gøre os klogere på dannelsen af stjerner, fjerne planeter om andre stjerner, og galakser i det helt tidlige Univers.

Allerede få dage efter at teleskopets data blev frigivet kom de første rapporter om rekordfjerne galakser, og der tales allerede om, at vi må revidere vores opfattelse af, hvordan galakser blev dannet. Danske forskere har spillet en stor rolle i udviklingen af James Webb og deltager i 1/3 af de observationelle programmer, som teleskopet foretager i dets første år.

Hør om James Webb-teleskopet og dets teknologi og affyring, samt om den videnskab, som vi nu vil bedrive med det.

 

kl. 14:30-15:00

Kaffepause

 

kl. 15:00-15:45
Peter Ditlevsen, lektor

Peter Ditlevsen

Ændring i programmet:

Jørgen Peder Steffensen måtte desværre melde afbud i sidste øjeblik, men vi har fået en erstatning under samme tag. Peter Ditlevsen er lektor, forsker og leder  af det europæiske forskningsprojekt TiPes - Tipping Points in the Earth System, der forsker i hurtige, uoprettelige klimaforandringer.

 

Kl. 15:45-16:00
Erland Andersen, Fysik- og Kemilærerforeningen København

Erland siger tak for i dag, og fortæller om hvordan man kommer på besøg på CERN.