Niels Bohr Institutets Temadag 2023

Bemærk, at Niels Bohr Institutets årlige Temadag kun er for erhvervsaktive lærere på de gymnasiale uddannelser samt grundskolen. Der vil være foredrag med førende forskere, og mulighed for at stille spørgsmål. Det koster 200 kroner at deltage, og er inkl. forplejning.

Sted: Temadagen afholdes ligesom de tidligere år i det Bio- og Naturvidenskabelige Fakultets Festauditorium, Bülowsvej 17.
Tilmeldingsfrist: 10. november 2023
Pris: Det koster 200 kroner at deltage på Temadagen inkl. forplejning, og du vil efter tilmeldingen efterfølgende blive kontaktet mht. betalingen for arrangementet. Tilmeldingen er bindende, så send en stedfortræder fra skolen, hvis du bliver forhindret i at deltage.  

Kl. 09:00-09:45 -  Kim Splittorff, Leder for uddannelse og formidling, NQCP

Den store kvanteforskning på Niels Bohr Institutet med Kim SplittorffDen store kvanteforskning på Niels Bohr Institutet

Kim Splittorff har overtaget Jan W. Thomsens foredrag, da han er blevet forhindret. Kim Splittorff er forhenværende Viceinstitutleder for undervisning på NBI, men er nu med i det nye Novo Nordisk Foundation Quantum Programme (NQCP), der med et 12 årigt program har som mål at producere en funktionsdygtig kvantecomputer.

Kim har indgående kendskab til hvad der sker i det danske og internationale kvantelandskab, og han har fingeren på pulsen hvor vi er på vej hen med den danske kvanteforskning. Ikke mindst hvad angår uddannelse, der har været hans speciale gennem mange år.

Læs mere her: https://nqcp.ku.dk/ 

Læs mere om vores forskning her

 

Kl. 09:45-10:30
Christine Schøtt Hvidberg, Professor og studieleder

Christine Schøtt Hvidberg, professor

Fra iskerner til fremtidens klimamodeller

Christine er professor og studieleder for kandidatuddannelsen på Niels Bohr Institutet, og hun har været en del af Center for Is og Klima i en årrække. Om sommeren drager isfolkene på NBI mod koldere himmelstrøg op til den grønlandske indlandsis for at bore iskerner, som de tager med tilbage til laboratorierne på Niels Bohr Institutet.

Christine fortæller om arbejdet, og hvordan resultaterne fra iskerneboringerne bruges til både at forstå fortidens klima og til at forudsige fremtidens klima, bl.a. hvordan iskapperne smelter og bidrager til havniveaustigninger.

  

kl. 10:30 - 11:00Kaffepause

Kl. 11:00-11:45
Kim Splittorff, Sune Olander Rasmussen og Jørgen Beck Hansen

Kim Splittorff, Sune Olander Rasmussen og Jørgen Beck Hansen

Kim, Sune og Jørgen fortæller om SOP & SRP med fysik som fag

Kim Splittorff: I en kvantecomputer er de bits, der udgør hjertet af en almindelig computer, udskiftet med qubits. Qubits er små kvantesystemer der har to stationære tilstande, dvs. tilstande, der svarer til de tilstande du måske kender fra brintatomet og Bohrs postulater.

Men de behøver ikke være i enten den ene eller den anden tilstand, de kan i en vis forstand være i begge på samme tid.

Sune Olander Rasmussen: Center for Is og Klima borer og analyserer iskerner med det formål at kortlægge og analysere fortidens klimaændringer for at forbedre vores forståelse af nuværende og fremtidige klimaændringer.

Gruppen har i snart et halvt århundrede været blandt  verdens ledende grupper indenfor iskerneboring og vandisotopmålinger, og vi kan tilbyde SRP-projekter, der kombinerer  historiske, eksperimentelle, matematisk/modelleringsmæssige og litteraturbaserede elementer.

Jørgen Beck Hansen: Eleven skal redegøre for de fundamentale kræfter i naturen og de fundamentale byggesten for stof (kvarker og leptoner). Med udgangspunkt i LHC data fra ”Hands on CERN” skal eleven arbejde som en partikelfysiker og identificere forskellige partikler, fx Z-bosoner eller W-bosoner og deres forgreningsforhold.

Dette danner grundlag for en jagt på Higgs-bosoner, hvor vi vil eftergøre målinger, som førte til dens opdagelse. 

kl. 11:45-12:00
Jørgen Beck Hansen, Lektor

Jørgen Beck Hansen er partikelfysiker og studieleder for bacheloruddannelsen på NBI, og han vil det sidste kvarter inden frokost fortælle om hvilke muligheder skolerne har mht. NBI.

Hvis du vil møde os, så se med her: https://nbi.ku.dk/moed-os/

 

kl. 12:00-13:00FrokostFrokost

 

Kl. 13:00-13:45
Albert Sneppen, phd. studerende

Albert Sneppen, Phd. studerende

Den perfekte eksplosion kan være en ny kosmisk lineal

Når neutronstjerner brager sammen, udløser det en gigantisk eksplosion, som stik imod hvad alle har troet har form som en perfekt kugle. Selvom det endnu er et mysterium, hvordan det kan lade sig gøre, giver det muligvis en ny nøgle til fundamental fysik og til at finde ud af, hvor gammelt Universet er. 

Men faconen på eksplosionsskyen er også interessant af en helt anden grund. “Blandt astrofysikere er der stor diskussion om, hvor hurtigt Universet udvider sig. Hastigheden fortæller os bl.a. hvor gammelt Universet er.

Og de to metoder, der findes til at måle det med, er uenige med omkring en milliard år. Her har vi måske en tredje metode, der kan komplimentere og testes mod de andre målinger,” siger Albert Sneppen.  

Læs mere om den perfekte eksplosion her

Kl. 13:45-14:30
Namiko Mitarai, Lektor

Namiko Mitarai, LektorBiocomplexity: Physicists’ approach to life

Biocomplexity is a cutting-edge area of research between physics and biology. We build on our strength of using physics approaches to suggest models and perform experiments on living systems.

The systems we study range from molecular-level such as gene regulation in a cell to larger-scale collective spatiotemporal phenomena such as disease spreading in a society.

We will present a couple of recent research topics to demonstrate how physics approaches can bring new insights to understand life phenomena.

kl. 14:30-15:00

Kaffepause

 

kl. 15:00-15:45
Peter Lodahl, professor

Peter Lodahl, professor

Danmarks første kvantesikrede fibernet-forbindelse

Danske forskere er helt i front globalt med teknologi, der kan gøre os usårlige over for cyberangreb. Den 22. november 2022 demonstrerede Niels Bohr Institutet sammen med DTU med succes en absolut sikker forbindelse - en videoforbindelse, der ikke kan hackes.

Peter Lodahl er leder forskergruppen for kvantefotonik samt Hy-Q centret på Niels Bohr Institutet, og han vil fortælle om hvad et enkelt-foton-baseret link til ubrydelig kommunikation går ud på.

Læs mere om det vellykkede eksperiment her

Temadag 17. november 2023 kl. 9-16. Tilmelding senest 10. november.