Niels Bohr Institutets Temadag den 6. februar 2025
Med dette års inspirationsdag får man mulighed for at opleve den nye Niels Bohr Bygning (NBB) på nærmeste hold, hvor vi vil besøge klimaforskerne i NBB og faststoffysikerne på H.C. Ørsted Institutet (HCØ).
Vi vil besøge klimaforskerne i laboratoriet og i iskernefryseren, og høre om hvordan de udtrækker information om fortidens klima af iskernerne. Vi vil også besøge 3 forskellige laboratorier hos faststoffysikerne, hvor vi vil høre om deres forskning i superledning, røntgen og neutronstråling og kvantecomputer.
I vil møde forskere og studerende, der vil fortælle om uddannelsen til fysiker, og om det helt særlige studiemiljø på fysikuddannelsen.
Deltagerantallet vil være begrænset til 100 deltagere, og når vi har nået det antal lukkes tilmeldingsformularen.
Sted: Niels Bohr Bygningen, Jagtvej 155
Tilmeldingsfrist: 30. januar 2025
Pris: Det koster 200 kroner at deltage inkl. forplejning. Tilmeldingen er bindende, så send en stedfortræder fra skolen, hvis du bliver forhindret i at deltage.
<< Gå til tilmelding her >>
Kl. 09:00-09:25 - Per Hedegård, professor
Margrethesalen
Per Hedegård fortæller om NBB. Noget om størrelse, antal laboratorier, antal studerende og antal forskere og lektorer. Historien om facaden etc.
Kl. 09:30-10:45 - Rundvisning i laboratorier (1)
Vi vil gerne vise fysiklærerne den nye bygning, og blandt andet vil vi give dem en rundtur og vise dem nogle laboratorier - og give dem to foredrag bagefter.
Deltagerne deles op i to hold i forbindelse med nedenstående:
- Hold1: 50 går til HCØ, hvor de besøger faststoffysikerne (Jesper Nygård, Heloisa Bordallo og Kim Lefmann), hvor de igen bliver delt op i 3 hold, som så får et kvarter hver i de 3 labs. En studerende i hvert lab viser rundt og fortæller hvad de laver der. De roterer, og vender efterfølgende tilbage til NBB.
- Hold 2: 50 går til PICE, hvor de deles op i 2 hold. Det ene hold går ned i iskernefryseren, og det andet hold går til jeres LAB. En studerende viser rundt i lab og fryser og fortæller hvad de laver der.
Kl. 10:45-11:00 Kaffepause
Kl. 11:00-12:15 - Rundvisning i laboratorier (2)
- Efter kaffepausen skifter de, så det kommer der til at gå ca. 2 ½ time med, så har alle set det hele.
kl. 12:15-13:00Frokost
Kl. 13:00-13:30 Foredrag om klima (Jørgen Peder Steffensen)
Kl. 13:30-14:30 - Kvantebesøgslab og kvanteforedrag
Der deles igen op i 2 hold, det ene går til besøgslaboratoriet i NBB, og det andet får et foredrag om kvant.
Kim Splittorff fortæller om de to nye besøgslaboratorier for gymnasiet, og om at, NBI/NQCP næste sommer i samarbejde med Fysiklærerforeningen udbyder et efteruddanneskursus i Kvanteteknologi.
kl. 14:30-15:00
kl. 15:00-15:30 - Steen Harle Hansen og studerende
Steen fortæller om Fysikstudiet, om hvor vigtigt det er, at eleverne tidligt bliver inspireret af naturvidenskaben af de gode fysiklærere og de studerende præsenterer studiemiljø.
Hvem kan deltage?
Niels Bohr Institutets årlige inspirationsdag er kun for erhvervsaktive lærere på de gymnasiale uddannelser samt grundskolen.
Der vil være foredrag med førende forskere, og mulighed for at stille spørgsmål. Det koster 200 kroner at deltage, og er inkl. forplejning.