Film og foredrag om Atomar Fysik

Fusionsenergi - Solkraftværk på Jorden

16. juni 2015

Fusionsenergi - Solkraftværk på JordenFilmen beskriver fusionsfysik på basalt niveau, samt hvorledes eksperimentelle og teoretiske videnskabsfolk gradvist nærmer sig en rentabel energiproduktion gennem nuklear fusion. 

Kvantefotonik

16. marts 2015

Kvantefotonik I Kvantefotonik Gruppen på Niels Bohr Institutet forsker vi i den fundamentale vekselvirkning mellem lys og stof. Dette kan danne grundlag for helt ny teknologi.

ESS - verdens stærkeste neutronkilde til forskning

5. december 2014

ESS - verdens stærkeste neutronkilde til forskningESS, European Spallation Source er et nyt europæisk super-forskningsanlæg, der kommer til at ligge i Lund med data-management i København.

Videnskabsfilm: Kvante-elektronik, fra kunstige atomer til fremtidens computere

5. februar 2014

Kvante-elektronik: Fra kunstige atomer til fremtidens computereNår elektronik bliver mindre og mindre, hvad sker der så, når en transistor har samme størrelse som et atom? Vil en computerchip stadig virke?

Videnskabsfilm: Nanopartikler i kampen mod kræft

10. december 2013

Videnskabsfilm med Lene Oddershede: Nanopartikler i kampen mod kræftHvis man sprøjter f.eks. guld nanopartikler ind i en tumor, så kan man bruge fokuseret laserlys til at opvarme nanopartiklerne, hvilket vil ødelægge det omkringliggende kræftvæv.

Videnskabsfilm: Superledende Superledere - materialernes skjulte egenskaber

2. december 2013

Brian Møller Andersen fortæller om Superledende SuperledereSuperledning betyder, at et materiale kan lede strøm uden modstand. Visse metaller kan blive superledende, når de køles ned til næsten det absolutte nulpunkt på 273 minusgrader.

Videnskabsfilm: Ultra-præcise Atomure

20. november 2013

Jan W. Thomsen: Ultra-præcise AtomureAtomer kølet til meget lave temperaturer med laserlys danner basis for de mest præcise målinger, der nogensinde er foretaget i naturvidenskaben.

Videnskabsfilm: Fysikkens Univers 1-4

5. marts 2012

Videnskabsfilm: Fysikkens Univers 1-4Tag med partikelfysiker Troels Petersen på en svimlende rejse ind i Fysikkens Univers.
Serien er i fire afsnit, og henvender sig til gymnasieelever og andre fysikinteresserede.

CERN - Powerforskning i universets gåder

7. februar 2011

CERN ? Powerforskning i universets gåder

Her i verdens største partikelaccelerator LHC på CERN kolliderer forskerne atomkerne-partikler med højere energi end nogensinde før.

ATLAS - Verdens største fysikeksperiment

24. april 2010

ATLAS - Verdens største fysikeksperimentHvordan så universet ud lige efter Big Bang for 13.7 milliarder år siden? – og hvad er det der gør, at alting har en vægt? Det prøver forskerne at opklare med verdens største fysikeksperiment på Cern.

NBI NEWS: Fuld knald på CERN

22. april 2010

NBI NEWS: Fuld knald på CERNSå skete det. Verdens kraftigste partikelaccelerator, Large Hadron Collider, LHC i CERN ved Genève i Schweiz er blevet tændt. Danske forskere på Niels Bohr Institutet deltager i to store eksperimenter.

ALICE Detektoren - DEL 1

21. april 2010

ALICE Detektoren - DEL 1I fire år har forskerne fra Niels Bohr Institutet arbejdet på at udvikle og konstruere en detektor, der skal opklare universets mysterier - stoffernes opbygning og de fundamentale fysiske kræfter.

ALICE Detektoren - DEL 2 - På CERN

20. april 2010

ALICE Detektoren - DEL 2 - På CERNFølg forskerne fra Niels Bohr Institutet på CERN i arbejdet med at installere det uhyre fintfølende udstyr, der skal sidde midt inde i en kæmpestor magnet på størrelse med et hus.

Atom uret, kampen om tiden

18. april 2010

Atom uret, kampen om tidenVerdens mest præcise atomure taber kun et sekund på ca. 300 millioner år og har anvendelser inden for fundamental fysik og teknologi. 
  

ESS opføres i Øresundregionen

12. april 2010

ESS opføres i ØresundregionenEt af verdens mest avancerede forskningsanlæganlæg der skal bruges til at forske i nye effektive supermaterialer, The European Spallation Source, ESS skal bygges i Øresundsregionen nær Lund.

Superledere i Atomperspektiv

10. april 2010

Superledere i AtomperspektivDet er forskning i verdensklasse - forskningscentret PSI er et af de få steder i verden, hvor man kan studere noget af det allermindste: Hvordan forskellige materialer er bygget atom for atom.