IceCube MasterClass 2023

IceCube MasterClass 2023 foregik onsdag den 27. september 2023 fra kl. 9-15

Frist for tilmelding var 13. september 2023 kl. 12:00

Hold øje med siden her for opslag om den næste IceCube MasterClass

The IceCube Neutrino Observatory

Kunne du tænke dig at være fysiker for en dag?

Oplev en dag som forsker – og prøv kræfter med at arbejde med forskningsdata fra IceCube Neutrino Observatoriet

Neutrinoerne er den klasse af elementarpartikler, der interagerer svagest med atomer. Dette betyder, at de kan bevæge sig igennem støv, planeter og stjerner uden problemer, og potentielt bringe os ny viden om universet omkring os.

Disse såkaldte "spøgelsespartikler" er stadig ikke forstået fuldt ud, og der er flere af neutrinoernes egenskaber vi stadig mangler at undersøge. I 2015 fik Takaaki Kajita og Arthur B. McDonald nobelprisen i fysik for deres opdagelse af neutrinooscillationer, der viser at neutrinoer ikke er helt masseløse - selv om de ikke er ret tunge.

For at måle på neutrinoer har vi bygget IceCube eksperimentet. Det befinder sig et par kilometer under overfladen i iskappen ved Sydpolen. Det er ikke en simpel opgave at måle på neutrinoer, men ved at installere tusindvis af lyssensorer dybt i isen kan vi detektere, når en neutrino vekselvirker med atomerne i isen.

Dette giver os en unik mulighed for at lære mere om neutrinoerne og deres oprindelse.

Masterclass

Ved hjælp af mange tusind lyssensorer, detekterer IceCube ladede partikler, der bevæger sig igennem det kubikkilometer store eksperiment langt nede i isen. Den klare is gør os i stand til at måle på de flygtige neutrinoer, og det umådeligt store eksperiment gør det muligt at måle på neutrinoer ved de allerhøjeste energier.  (Foto: IceCube)

Masterclass

Det sidste af de mange tusinde detektormoduler inden det bliver sænket ned i isen. Eksperimentets medarbejdere har sat deres autografer på modulet. (Foto: Robert Schwarz, NSF)

Til IceCube MasterClass vil vi forklare fysikken bag, og gå i detaljer med hvordan disse målinger er mulige. Herefter får du muligheden for selv at gå i dybden med den information der er til rådighed, og genopdage de neutrinoer fra det ydre rum, som fortsat skaber forsider verden over.

Det bliver en spændende dag med aktiviteter og lærerige forelæsninger. Måske møder du endda en kommende kollega.

Foreløbigt program for 27. september 2023:

(mere info og detaljeret program følger)

09:00: Velkomst og introduktion
09:30: Foredrag om IceCube eksperimentet og fysikken bag
12:00: Frokost med forskerne på Niels Bohr Institutet
13:00: Aktiviteter og foredrag samt oplæg fra forsker på Sydpolen
15:00: Tak for i dag

Har du yderligere spørgsmål er du mere end velkommen til at
tage kontakt til Kathrine Mørch Groth: Kathrine.Groth@nbi.ku.dk 

Masterclass

Ved Sydpolen er iskappen på Antarktis omkring tre kilometer tyk, og giver en fantastisk mulighed for at installere et neutrino eksperiment som IceCube med et detektionsvolumen på en kubikkilometer. (IceCube)