16 January 2018

Masterclass: Fysiker for en dag

Kunne du tænke dig at være fysiker for en dag? Forskerne på Niels Bohr Institutet inviterer til 3 forskellige en-dagskurser for gymnasieelever – der alle tager udgangspunkt i partikelfysik og altings begyndelse, Big Bang.

Oplæg på Niels Bohr Institutet

Med fundet af Higgs partiklet i 2012 fandt man den sidste brik i standard modellen, men der er stadig meget der skal forklares – såsom f.eks. mørk stof og energi, og en dybere forståelse af naturkræfterne. 

Hvordan kan vi så blive klogere på det hele?

For eksempel kan vi sende partikler ind i en accelerator og lade dem kollidere. Ved at undersøge kollisionens data, kan vi se om de stemmer overen med vores nuværende forståelse af fysik, elementarpartikler og universet. Vi gentager dette igen og igen og igen, for at besvare de basale spørgsmål så præcist som muligt og for at lede efter noget nyt der afviger fra standard modellen.

Når du deltager i en Masterclass på NBI, vil du arbejde med partikelfysik sammen med ledende forskere, og på egen hånd opleve hvordan vi kommer frem til nye videnskabelige resultater.

Hvad kommer du til at opleve?

Alle tre Masterclass varer en dag, og består bl.a. af følgende:

  • Besøg på Niels Bohr Institutet.
  • Foredrag om partikelfysik og hvordan eksperimenterne fungerer
  • Frokost og debat: Du får mulighed for at stille forskeren spørgsmål.
  • Analyse af rigtig data fra de førende eksperimenter i partikelfysik.

Vælg hvilket eksperiment du vil deltage i!

ATLAS
27. marts

Gå ombord på en rejse, hvor du vil opleve jagten på Higgs partiklet, der blev fundet i 2012 med partikel acceleratoren Large Hadron Collider (LHC) ved CERN. På dette kursus vil du følge ATLAS eksperimentet, hvordan de med millioner af daglige proton kollisioner lykkedes at afsløre den manglende brik i standard modellen.

Kontakt: Jørgen Beck Hansen

IceCube
27. sept.
(engelsk)

Kan man lave astronomiske observationer uden at bruge teleskoper og lys? Ja, man kan gøre det med IceCube, en gigantisk (1km³) partikel detektor, som ligger dybt under isen på sydpolen På dette kursus vil bruge neutrinoer, der stammer fra voldsomme fænomener såsom sorte huller, super novaer, neutronstjerner og stjernekollisioner.

Mere om IceCube MasterClass
Kontakt: James Mead

ALICE
28. marts

Vi kigger på universets tilstand i de første sekunder efter Big Bang, hvor vi med den store partikel detektor ALICE ved CERN forsøger at genskabe dette øjeblik med bly kollisioner. På dette kursus vil vi lede efter beviset på Quark-Gluon Plasma, som man mener har eksisteret ved universets fødsel.

Mere om ALICE Masterclass
Kontakt: Christian Holm Christensen