IceCube MasterClass 2020 - aflyst

OBS: Masterclass aktiviteter er desværre aflyst i år på grund af COVID-19.

>> Tilmed dig IceCube MasterClass her <<

Neutrinoerne er den klasse af elementarpartikler der interagerer svagest med atomer. Dette betyder at de kan bevæge sig igennem støv, planeter og stjerner uden problemer, og potentielt bringe os ny viden om universet omkring os. Disse spøgelsespartikler er stadig ikke forstået fuldt ud, og der er flere af neutrinoernes egenskaber vi stadig mangler at undersøge. I 2015 fik Takaaki Kajita og Arthur B. McDonald nobelprisen i fysik for deres opdagelse af neutrinooscillationer, der viser at neutrinoer ikke er helt masseløse - selv om de ikke er ret tunge.

For at måle på neutrinoer har vi bygget IceCube eksperimentet. Det befinder sig et par kilometer under overfladen i iskappen ved Sydpolen. Det er ikke en simpel opgave at måkle på neutrinoer, men ved at installere tusindvis af lyssensorer dybt i isen kan vi detektere når en neutrino vekselvirker med atomerne i isen. Dette giver os en unik mulighed for at lære mere om neutrinoerne, og deres oprindelse.

Masterclass

Ved hjælp af mange tusind lyssensorer, detekterer IceCube ladede partikler der bevæger sig igennem det kubikkilometer store eksperiment langt nede i isen. Den klare is gør os i stand til at måle på de flygtige neutrinoer, og det umådeligt store eksperiment gør det muligt at måle på neutrinoer ved de allerhøjeste energier.  (IceCube)

Til IceCube MasterClass vil vi forklare fysikken bag og gå i detaljer med hvordan disse målinger er mulige. Herefter får du muligheden for selv at gå i dybden med den information der er til rådighed og genopdage de neutrinoer fra det ydre rum, som fortsat skaber forsider verden over. I IceCube samarbejder vi på kryds af lande og instittutioner og til MasterClass skal vi diskutere de resultater vi når frem til med andre MasterClass-deltagere i resten af Europa.

Det bliver en spændende dag med aktiviteter og lærerige forelæsninger. Måske møder du endda en kommende kollega.

PROGRAM

Masterclass

Det sidste af de mange tusinde detektormoduler inden det bliver sænket ned i isen. Eksperimentets medarbejdere har sat deres autografer på modulet. (Robert Schwarz, NSF)

08:30-09:00: Velkomst og introduktion
09:00-11:00: IceCube eksperimentet og fysikken bag
11:00-13:00: Lær at genkende neutrinoer
13:00-14:00: Frokost med forskerne og tur på Niels Bohr Institutet
14:00-16:00: Led efter neutrino kilder!
16:00-16:30: Forskning på Niels Bohr Institutet

 

OBS: Det meste af dagens undervisning foregår på engelsk, da de fleste af forskerne er fra udlandet. Derfor er det vigtigt, at du som deltager er tryg ved at snakke engelsk.

 

Ansøgningsblanket: Udfyld ansøgningsblanketten til IceCube MasterClass 2020.

Kontakt: Har du yderligere spørgsmål er du mere end velkommen til at tage kontakt til David Ribers: ribers@nbi.ku.dk

Masterclass

Masterclass

Ved Sydpolen er iskappen på Antarktis omkring tre kilometer tyk, og giver en fantastisk mulighed for at installere et neutrino eksperiment som IceCube med et dektektionsvolumen på en kubikkilometer. (IceCube)